View Single Post
Eski 02-03-2024, 22:06   #83
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
...
Gölge tozu cam yüzeyden hiç bi ışığı geçirmediği ve çok yüksek oranda gölge yaptığı için, kaolininse uv ve ır ışınımlarını cam yüzeyden yansıtıp PAR ışınımlarını daha çok geçirdiği için gölge tozuna göre bitkinin daha iyi fotosentez yapacağını düşünmüştüm.
Uygulama yoğunluğuna (gr/cm2) değişse de bu doğru. Ancak hiç bir uygulama yapılmamış bir bitkiye göre daha fazla fotosentez yapacağı doğru değil.

Alıntı:
...
a kısmını anlamadım toplam fotosentez süresinin uzatılması kısmını .Bitki üzerindeyken toplam fotosentez süresi nasıl uzayabiliyor bitkiye daha çok PAR ışınımları yansıtarak mı?
Şöyle;
Bitkinin fotosentez yapabilmesinin ana şartları olarak, ışınım yoğunluğu, sıcaklık, CO2 varlığı, bitkide sirküle edilen su varlığını sayarsak, Bu şartların optimum aralıkta varlığı durumunda yapraklarda bulunan bekçi hücreler (guard cells) o yapraktaki stoma açıklıklarını açıyor veya kapatıyor.

Kaolin kaplaması, bekçi hücrelere, bazen de doğrudan stoma'lara müdahale ederek davranışlarını değiştirebiliyor. Söz gelimi sabahın ilk ışıklarında bekçi hücrelerin stoma'ları açmasını geciktiriyor. Buna karşılık, öğleyin ışıma sebebiyle sıcaklık çok arttığında 6 dereceye kadar yüzey sıcaklığı düşürerek bekçi hücrelerin stoma'ları daha geç kapatmasını sağlıyor. Bu değişimler mevsimsel koşullara göre bitkinin toplam fotosentezini azaltabileceği gibi, az farkla arttırabilir de.

Bu etkiye bir de yapraklardaki amorf partikül kaplamasının, ağacın iç dallarına PAR ışınımlarını yansıtmasıyla, normalde ışık yetersizliğinden fotosentez yapamayacak olan yapraklara da fotosentez yaptırabiliyor.

Bitkinin güneş alan bir yönünde, tekil bir yaprağın yaptığı fotosentez, kaplamalı ve kaplamasız yaprakta ölçülerek karşılaştırıldığında, kaplamanın o yapraktaki fotosentezi azalttığı net olarak söylenebilir. Fakat, o bitkinin tüm yapraklarının, sabah gün doğumundan gün batımına kadar yapmış olduğu fotosentezin tümü ölçüldüğünde iş değişiyor. Bu durumda doğru uygulama ile yapılmış, doğru optik özelliklerdeki kaolin kaplamasının bitkibib gün boyu yaptığı toplam fotosentezi azaltmadığı, bazı durumlarda arttırdığı ölçülmüş. Bazı durumlarda azalttığı da ölçülmüş. Bu konuda, bilimsel referanslarıyla beraber hayli detaylı bir yazı yazmıştım.

Alıntı:
...
b kısmını anladım kaolini sera camı üstüne değilde bitki üstüne veya toprağın üstüne tatbik etmek bunu sağlayabilir konunuzda bahsettiğiniz gibi.
Peki kaolin ve gölge tozu ile nasıl bir uygulama yapmamı önerebilirsiniz cam serada dikili avokado fidanları için ,şu anda gölge tozu veya kaolin uygulamamı gerektirecek kadar sıcaklık yüksek değil ancak malç uygulaması şeklinde toprağa tatbik etmemi önerirmisiniz?
Ben cam yüzeyden çıkmayan kaolini düşünürken %2 gibi bir kaolini seranın içinden cama uygulamak gelmişti bir anda aklıma
Bir adım geri giderek, kendi kendimize "neden" diye soralım. Neden sera dış yüzeyine bir şey kaplama ihtiyacını duyuyorsunuz? Yani esas amaç ne?

Amacın görünür ışık yoğunluğunu azaltmak değil, sera içindeki havanın dış ortama göre daha fazla ısınmasını engellemek veya azaltmak olduğunu düşünüyorum.

Şayet böyle ise, sera içindeki hava neden dış ortama göre daha fazla ısınır? Bunun birden çok cevabı olabilir ama bir tanesi, sera yüzeyine isabet eden IR ışınımlarının a) içeri geçerek bitki yüzeylerini de ısıtması, b) sera yüzeyinde soğurularak sera kaplamasının ısınması, sera kaplamasının da seranın içindeki havayı ısıtması denebilir. Bir başka etki tabii, içerdeki sirkülasyonun yetersizliği.

IR ışınımları (ki ışınım spektrumundaki görünmeyen, uzun dalga boylu ışınımları - ufo sobası gibi) değdikleri yüzeyin ısınmasını sağlar. Isınan yüzey de temas etkisi ile, her neye temas ediyorsa onu ısıtır. Ben olsam ne yapardım diye düşündüğümde, söz konusu olan, saydam, cansız bir sera örtüsü olduğunda, ışınım dalga boyu seçici bir yüzey uygulamasının varlığını ve etkisini araştırmanın ilk etapta mantıklı olabileceğini düşünürdüm, ki çok hızlıca bir baktığımda bir takım film uygulamalarına ait çalışmalar olduğunu gördüm. Bu gibi filmler doğrudan bitkilere uygulanamaz ama seraya uygulanabilir. Elbette burada kriter, 400-700 nm arasını geçirip, 700nm üstünü geçirmeyecek ya da azaltacak uygulamalar.

Sizin bölgenizde yaz ortasında sera yönetimi konusunda laf edecek kadar deneyime sahip değilim. Bu konuda benzer iklimlerde başka ülkeler ne yapıyor acaba? Mesela seraların duruma göre açılır kapanır tasarlanması bir seçenek midir, yoksa ille de kapalı mı olması lazım gibi, bir çok şey geliyor aklıma.

Not: Seranın iç yüzeyine kaplama yapmanız iyi bir yöntem mi bilmiyorum. Bu kez o kaplamayı yıkayıp indirmekte sorun yaşayabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön