Merhaba MeyveliTepe
Yine sıcaklar geliyor ve yine kara kara düşünmeye başladım üstelik bu yaz şimdiden 20 c derecelerde seyrettiğine göre 50-60 dereceleri bulması muhtemel.Bunu düşünürken gölge tozunun çok fazla gölgeleme yaptığını ve fotosentez için içeriye ışık geçirmediği ve bitkilerin çok fazla boya gideceği aklıma geldi.Serada avokado fidanları dikili aslına bakarsanız bu da çok deneysel örneği plastik seralarda var ama cam seralarda yoktur zandediyorum.Hatta dünyada örneği yoktur olmamasının sebebi de çokta mantıklı olmadığından muhtemelen

Bu yüzden bu yazın çok zor geçeceğini düşünüyorum.Kaolini glge tozu yerine kullanırken içeriyi serinletmek içinde coolnet sprink gibi bir şey daha düşünüyorum ama maliyeti konusunda kararsızım.
Cam serada gölge tozu yerine kaolin kullanılırsa gölge tozunun aksine fotosentezi arttırdığını ilgili yazınızın özetinden anlıyorum.
* ''Küçük tanecikli, ısı ile işlenip kalsine edilerek optik özellikleri değiştirilmiş kaolinin PAR ışınımlarını başka minerallere göre daha fazla geçirip buna karşın UV ve IR dalga boyundaki ışınımları PAR'a göre daha fazla yansıtıyor olmasının, yaz mevsimi boyunca oldukça geniş bir paralel aralığında net fotosentezi arttırdığı söylenebilir.''
Ancak benim düşündüğüm uygulama ile ilgili bazı problemler söz konusu örneğin yazın dışarda 45-50 c derece olan sıcaklarda seradaki artan sıcaklığı normal seviyelerde tutabilecek mi sonuçta içerisinin sıcaklığının dışardaki 45-50 c dereceden daha düşük olması mümkün değil ki bu seviyelere indirip ,ayrıca zararlı ışınımları filtreleyecek ve bitkinin fotosentezinin maksimum seviyede devam etmesi için geçmesi gereken par ışınlarına izin verebileceği kaolin miktarı acaba bitki üzerine atılan miktarla aynı olabilir mi ?
Bunun dışında gölge tozuna göre ilk uygulama maliyeti biraz yüksek olması yönünden bu gibi bir uygulama gölge tozuna tercih edilebilirliği nedir ?
Plastik seralardaki naylon örtülerde uv ve ır filtreleri tercih edilebilliyor bu filtreler zararlı ışınımları filtreleyebilliyor bunu ne oranda yapıyorlar bilmiyorum ancak yinede içerisinin sıcaklığı cam seradan pek farklı değil.Bu yüzden bu uygulama hem gölgeleme hemde filtreleme yapacak diye düşünüyorum.
Birde eğer ki gölge tozu yerine kaolin uygulamaya karar verdik ve kaolin gölge tozu gibi ucuz değil ,bu yüzden bunu her yağmurda sürekli tekrarlamak pek sürdürülebilir olmayacak.Kaolini cam üzerine uzun süre yapıştıracak malzemede bir diğer problem.Yayıcı yapıştırıcılar ve buna benzer malzemeler pek işe yaramayacaktır. Ancak bu tipte uzun süre kaolinin çıkmasını engelleyecek malzeme muhtemelen çıkmayan gölge tozu satan firmaların ticari sırrı gibi birşeydir.Yinede bu malzemeler 2-3 yağmurdan sonra çıkıyorlar.