View Single Post
Eski 26-11-2023, 15:16   #866
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Merhaba
Avokadoyu çimlendirmek için zutano çeşitinin tohumlarını seçerseniz daha başarılı olursunuz.Zutano diğer çeşitlere göre parlak yeşil bir meyveye sahiptir genelde parlak diye bilinir meyveleri pürüzsüz pütürsüzdür.Tohum anaçlarında genelde bu çeşiti kullanırlar dünyada %3 gibi Türkiye'de bunu bilmek çok zor ama genelde bilinçli aşıcılık yapanlar zutano kullanır.Dünya geneline bakarsanız artık toprak yapısına göre istenilen çeşite göre kolon anaç kullanımı yaygındır.Çeşitler zaten hak getire 1960 yılından kalma verimsiz dünyada pazar değeri olmayan başka bir yerde geçmeyen anacı tohumu ne olduğu belli olmayan anaçlarla dağı taşı avokado ile dolduran bir ülke olarak her ne kadar çok daha uygun ve daha fazla toprağa sahip olsakta bu iştede sonlardayız.
Şu sıralar bakalım seralara ağırlık verildi İsrailden Beyruta ordanda Türkiye'ye çokta yasal olmayan yollarla getirilen aşı kalemleriyle aşılanmış bu işi çiftçilik olarak değilde yatırım olarak gören girişimciler lamphass çeşitini muzdan sıkılarak seraya soktular.Gördüğüm kadarıyla verim muazzam artıyor serada bende bu iş için kolları sıvadım ama çeşit ve anaç konusu çok büyük bir problemmiş ve bu sektörüde bildiğiniz eline aşı bıçağını alan sarı çizmeli mehmet ağa, 3 beş kuruş parası olup bu işten ciddi ticari gelir beklentisi olanlar koşturuyor.Sektörü Metin abim koşturuyor hesabı.Batem diye bir kuruluş var enstitü yani orda Süleyman Bayram hoca var bu iş için çok mücadele eden başkada Allah'a emanet.
Youtube'da bakıyorum çeşitlere Türkiye'ye yeni gelen lambhass çeşiti bile eski maluma hass ve Gem çeşitlerine bakıyorum bizde sera var çeşit ve anaç yok onlarda sera yok.Tabi ortada ekonomik bir hesaplama yok göz kararı serada avokado yetiştirmek ekonomik mi değil mi belli değil.Bu işede bodoslama girdik göç yolda düzelir.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön