View Single Post
Eski 03-11-2023, 21:15   #71
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sernur Mesajı Göster
https://www.google.com/url?sa=i&url=...AAAAHQAAAAAQJA

Bu şekil ve renk değişikliği kanımca aşırı sıcaklıklarla ilgili.2019 yılında ilk yetiştirdiğim rosa bianca da tohuma dönerken bu şekli alıyordu. Ama bu yıl daha büyümeden tohuma döndü. Fotoğraflar ile anladığım bu hatta geçmiş yıllarda da bu dikkatimi çekmişti ama tohumunu aldıklarımın fotosunu çekmemişim onlar böyle topan şeklindeydi foto olmayınca tohumluk olmayanları ekledim. Belki bekleseydi bunlarda aynı olacaktı. Üretim tarihleri ve sıcaklıklarla değişken bir durum.Ben İzmirde 45-50 derecelerde yakıcı güneşte yetiştiriyorum.Tohumu yetiştirince bu tartışmayı yapmak daha doğru gibi.
Benim topan patlıcanlarda gözlemlediğim atalık olsun hibrit olsun iki sebepten uzama yapıyorlar.Genetik olarak bir çaprazlanma olmuş oluyor bakıyorsunuz aynı ağaçta tam yuvarlaklar var biraz uzama yapan var. Birde çok iyi gübre ve su verilince fazla azot sebebiyle meyvelerde uzama oluyor ancak bu şekilde sivri gibi değilde yuvarlağın en olarak aynı boyutunda ama daha uzunu gibi oluyor.
Tabi susuzluk ve sıcaklıktan şeklini alamamışta olabilir.Şimdi aklıma geldi bende yeşil topan patlıcan vardı bu yaz yani öncesinde biliyorum yeşil topan olduğunu bütün yaz yeşil olmayan morumsu meyveler verdi ve daha uzundu.Havalar serinleyince meyveler yeşile dönmeye başladı ve meyvelerde daha yuvarlaklaşmaya başladı.Yarın köye geçince fotoğrafını çekip eklerim umarım.Beğeniyorum

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön