Çorbacı balık biber: Erdinç kültivarı (bahcedenn)
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Çorbacı balık biber: Erdinç kültivarı (bahcedenn)
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir
Tohumun geldiği yer: Balkanlar/Trakya
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. bahcedenn
Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer biber çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.
Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2023 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn bahcedenn'den alıntılıyorum: "Fazla boylanmayan fakat güçlü gelişen bir çeşittir. Oldukça verimlidir. 15-20 kök ile bu yaz tüm taze tüketim ihtiyacımızı bu çeşit ile karşıladık. Hatta bu sabahki menemenimizde bile Mt. Vesuvius (Piennolo del Vesuvius) domates ile artık elveda diyen bu sabah hasat ettiğim bu çeşidin biberlerini kullandık."
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn bahcedenn'den alıntılıyorum: "Meyvelerinin rengi ve et yapısı Çorbacı Biber gibi olup şekil olarak balık formunda, 15-20 cm uzunluğunda ve 2 parmak genişliğinde olan incecik, çıtır çıtır ve lezzetli bir biber çeşididir. Bu özelliğinden sebep Çorbacı Balık olarak adlandırılmıştır. Meyve rengi de tıpkı Çorbacı biberdeki gibi açık yeşil olup olgunluk rengi ise kırmızıdır. Tatlıdır. Meyveleri normal Balık Biber çeşitlerinden daha iricenedir. Açık yeşil olan rengi hasat edilmeyip dalında beklediğinde sarımsı bir renk alır ve et kalınlığından sebep de o çıtırlığını kaybeder fakat bu durumda ise kızartmalık ya da turşuluk olarak kullanılabilir. Taze tüketim ya da turşuluk olarak Çorbacı Biberi kullandığınız her yerde bu çeşidi de kullanabilirsiniz."
|