View Single Post
Eski 16-10-2007, 14:09   #24
ataman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adrianus Mesajı Göster
Sayın Ataman,
Bayram Tatilinde İstanbuldaydım ve Bauhausa uğradım. Ellerinde 5 adet vanda vardı bunlarında sadece dördü çiçekli idi. İçlerinden bir tanesinin renkleri beni çarptı mavi beyaz çiçekli, yapraklarından iki tanesi sanki yaralanmış gibiydi ve yaprakların çoğu sanki uçlarından kırılmış gibiydi. Ama dedim ya renkleri beni çarptı ve aldım. Vazo içinde değil. Şİmdilik avizenin birine astım. İstanbul İkea da çok güzel fiyatlarıda uygun cam vazolar olduğunu hatırlıyorum. Bitkinin iki yaprak arasındaki genişliği yaklaşık 30 cm var. Ne kadar çapında bir vazoya yerleştirmem gerekir? Yaprakları yukarıya doğru kaldırmanın bir zararı olurmu?
Sayın Hocam,
Benim aldığım bitkiler yaklaşık 15 cm çapında, 25-30 cm derinliğinde cam vazolar içindeler. Bitkilerin plastik sepetlerini vazo içine yukarıdan 5-10 cm kadar (en alt yapraklar biraz içeride kalacak şekilde, ama yaprakları çok fazla sıkıştırmadan) oturttum, bitkiyi tamamen vazo içine yerleştirmeye çalışmaya gerek yok. Yaprakları yukarıya doğru çok zorlamadan kaldırabilirsiniz tahminen ama bauhausta gördüğüm bazı bitkilerin yaprakları yukarı doğru zorlandığı için yanlara doğru kırılmıştı, benim gözlemlediğim kadarıyla vanda yaprakları phalaenopsislerinki kadar esnek değil.

Bitkinizi, çiçeklerine zarar vermeden, bolca bir yıkamanızı tavsiye ederim, ben bazı yaprak aralarında ölmüş böceklere rastlamıştım. Ayrıca, yaralanmış dediğiniz yapraklarda hasar çok büyükse veya yaprak çürümeye başlamış gibiyse yaprağı gövdeden ayırın (kestikten sonra gövdeye yapışık kalan yaprak alt kısmını da iyice temizliyorum, bitkiye yapışmış çürüyen bir yapı, bence, tehlikeli). Açık yaralar oluşması durumunda da toz tarçınla yarayı kapatıyorum.

Bitkilerin üzerindeki etikette vazolarını su ile doldurup 10-15 dakika bekledikten sonra suyu boşaltmak gerektiği yazıyor. İlk başlarda bu şekilde sulama yaptım ama "çok vazo + her vazoda 15 dakika = çok zaman" eşitliği, vazoların inceliği ve su boşaltma işleminin bitkiye zarar verebilecek olması gibi nedenlerle şimdilerde ayak üstü sprey uygulaması yapmaktayım. Vazo içinde en fazla 1-1,5 cm su kalacak şekilde en ince sprey ayarıyla (neredeyse sisleme yapar gibi) sulama yapıyorum, dipte az miktarda kalan suyun bir kısmını bitki çekiyor bir kısmı da tahminen buharlaşıyor, akşama vazo içinde su kalmamış oluyor (kökleri çürütmemek bağlamında önemli).

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön