Batem baya geriden geliyor, ama çalışmaları yinede tebrik edilmeli. Çok yetiştiren hatta yılllardır yetiştiren var zaten, eskidende vardı yok değil, kültür ve bilinmemeyle ilintili bir süreç bu, kıyas örneği olarak mango ve avokadada kat edilen yol belli. Kış mevsimini atlatan az sayıda da olsa koca kahve ağaçları örneklerine tanık oldum
[kahve ağacı inişli çıkışlı havaları yani aşırı sıcak yahut soğumayı sevmez] Ancak konu yetişip yetimemesi değil, yetişiyor; kahve oksijeni bol olan düşük rakımda tarımı yapılırsa aroması tuhaf olur, çünkü biraz yüksek rakım, nem, sürekli olan yağışlı ılık iklim ister
Yinede önyargı yanlış; belki bizim iklimimiz kahveye hoş bir aroma katabilir, işin sırrı adaptasyonun doğru sağlanmasında, örtü altında yetişmiş bitki iklime adapte edilmiş olmaz, doğada doğru seçilmiş mikroklima alanlarda 'özellikle kışın açık havada' kendi başının çaresine bakıp kışı atlatıyorsa bu ilk ve en zor aşamadır
Denemeler denize bakan yamaçlarda muazzam sonuç verecektir:
http://www.agaclar.net/forum/hangi-b...tm#post1621867