Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Merhaba Sn meyvelitepe
Babam narda özellikle güneş yanıklığı için kaolin kullanmak istiyor ancak hem maliyet açısından hemde etkinlik açısından %2,5 oranda 10 gün sonra ikinci uygulamayı önerdim. Sizce bu uygulamanın güvenilirliği nasıl olur yoksa tek uygulama % 5 daha mı etkili olur güneş yanıklığı için ?
Benim önerdiğim ürün kaokil-hd diye bir ürün ancak kendisi araştırıp linkini paylaşacağım ürünü almak istiyor.Ürün bilinirliği el değiştirmemişse eğer iyi bir firmanın ürünü ancak ürün silisyum ağırlıklı bir ürüne benziyor .Açıklamasında kaolin tabanlı bir ürün olduğu yazıyor ama mikronize edilmiş kaolinden üretilmesi dışında kalsine olması veya parlaklık saflık gibi herhangi bir bilgi yok.Sizce bu ürün kullanılabilir mi?Babam özellikle bir marka istiyor ancak surround veya sunguard gibi ürünlere ulaşmak veya uygun fiyata ulaşmak çok zor.
https://www.budbiological.au/products/go-drip/
|
Linkini verdiğiniz ürün Avustralyada görünüyor. Ürün sayfasına baktım ama mineral özellikleri, safsızlık durumu, işleme ve kalitesi bakımından hiçbir şey söylemiyor. %0,9 çözünebilir bor içeriyormuş. !00 litre suya 5 kg konduğunda yapraklara 450 ppm bor verilmesi gibi bir durum oluşur. Toksidite töleransı çok düşük olan bir mikro element için hayli yüksek bir miktar. Babanız Avustralyada yaşıyor ise, orjinal ürün olan Surround kullanması çok daha garantili olur.
Kaolin kullanmaktaki tek amaç güneş yanıklarını azaltmak ise uygulamayı sadece güneşin sert vurduğu yönden yapabilir. Malzemeden ciddi tasarruf olur.
Kaolin konusu ciddi bir karambol haline geldi. "Kaolin" esasen, içinde kaolinit minerali de bulunan kayaçlara verilen isim. Doğada saf kaolinit bulunmaz. Yatakların oluşum şekline göre safa çok yakın sedimentasyon yatakları da var ama dünyada çok az yerde mevcut. Çoğunlukla, quartz (kum), feldspar, alunit gibi başka mineraller ile karışık olarak bulunur. Bu sebeple kullanım amacına göre işlenmesi gerekir.
Bu yüzden, piyasada tonu 50 dolara da, 1000 dolara da "kaolin" var. Saflaştıkça ve işleme seviyesi arttıkça fiyatı da artıyor.
Partikül Film Teknolojisi adı verilen ve bitkilere kaolin kaplaması yaparak bitkilere zarar vermeden muhtelif faydalar sağlayan yöntemde kullanılan malzeme, saflaştırılmış (rafine), kalsine edilerek optik özellikleri geliştirilmiş ve ortalama tanecik boyutu 1 mikrona indirilmiş malzemedir.
Malzemenin 1100 derecede kalsine edilmiş olması, taneciklerinin tabak şekilli 2 boyutlu yapıdan, amorf 3 boyutlu şekle dönüşmesini, renginin tam beyaz ve çok daha parlak olmasını sağlar. Bu optik özellikler, PAR ışınımlarını az yansıtıp, UV ve IR'yi daha çok yansıtılmasının, yansıtılan PAR ışınımlarının da bir kısmının ağaç tacının iç kısmına yansıtılmasını sağlar. Bu durum yapılan kaplamanın fotosentez bakımından bitkiye zararlı olmamasının tek yoludur. Aksi durumda bitki mutlaka fotosentez bakımından zarar görür. Buna rağmen çok kuzey ve çok güney enlemlerde fotosentezin azalması engellenemez.
Bütün bu sebeplerle, bilimin her yönden araştırarak tesbit ettiği malzeme speklerinden şaşmamak gerek. İç piyasada Surround ve Sunguard (artık getirmiyorlarmış) ürünlerine fiyat sebebiyle erişmek kolay değil, ancak Kaokil çok küçük sapmalarla bu standartları sağlıyor. Piyasada ayrıca rafine edilmiş, partikül büyüklüğü uygun ama kalsine edilmemiş ürünler de görüyorum. Fiyatları da kalsine ürünün neredeyse iki katı (niyeyse). Açıkçası bu gibi ürünleri ne ağaçlarıma ne de sebzelerime atmam, olduğu gibi kalsın daha iyi. Bitkiye kaplama yapmak bitki yaşamı için zaten büyük bir müdahale. Bunun da uluorta, olumsuz etki etmesi muhtemel malzemelerle yapmak büyük risk, ben yapmam
Bu konuda iki yıl önce başka yazılar hazırlamıştım.
Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – malzeme 10/02/2021
Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – Fotosentez 26/02/2021
Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – Meyve Sinekleri 10/06/2021
Göz atmanızda fayda var. Yüzlerce bilimsel referans da verdim. Tamamını bulmak istediğiniz bilimsel makale olur ise haber verin, gönderirim.