Sayın mkaand, yeni eviniz hayrılı olsun, güzel günlerde oturun.
Eğer konu bahçenize kendi tüketiminiz için ağaç dikmek ise bunun doğrusu yanlışı yok. Gönlünüzden geçtiği gibi dikin. Birkaç kullanışlı ipucu verebilirim sadece:
- Şıralı meyveler (dut gibi) için yapılması gerekeni siz bulmuşsunuz zaten. Evden uzakta, kümese yakın olsunlar. İncir için de geçerli bu. Meyvelerinin tamamını tüketemezseniz dökülenler koku ve sinek yapar.
- Çelik konstrüksiyon binalar yaz aylarında betonarme binalara göre daha sıcak oluyor. Büyük ağaçları (ıhlamur, kestane, ceviz) eve yakın ve öğleden sonra eve mümkün olduğunca gölge yapacak bir konuma dikin.
- Ağaçları dümdüz bir sırada dikmeyin. Siz büyük makinalarla ilaçlama, hasat yapacağınız bir tarla kurmuyorsunuz. Birçok bahçe tasarımında ağaçlar bu şekilde tek sıra halinde dikilmez. Küçük bir arsayı/bahçeyi eğimli yollar ve bu yollar etrafına dikilmiş bitkilerle daha etkileyici ve büyük gösterebilirsiniz. Kağıt kalem ya da bilgisayarda biraz deneme yapın, sonra dikime geçin.
- Narenciye fidanlarını kışın poyrazdan korunacakları bir noktaya dikin (güney/güneybatıya). Ayrıca bu ağaçların çiçeklerinin çok güzel koktuğunu da unutmayın. Buna göre bir konum seçerseniz pişman olmazsınız.
- Sebze bahçeniz için biraz güneşli alan bırakmayı unutmayın. Özellikle sabah ve öğle güneş alsın, öğleden sonra biraz gölge iyi olur.
- Her ne kadar tüplü fidanlar her zaman dikilebilse de, ideal fidan dikim zamanı geç sonbahar ve kış aylarıdır. Ben olsam siparişten vazgeçebiliyorsam vazgeçer, Kasım gibi yeniden sipariş verirdim. Eğer şimdi dikim yaparsanız 2-3 ay, yağışlar başlayana dek düzenli sulama yapmanız gerekir. Bitkilerin gelişim zamanı geçti. Eğer fidanlarınızın kökleri iyi gelişmemişse, fazlaca budanmışsa, iyi sulama yapmazsanız gelebilecek bir sıcak dalgasında bazılarını kaybedebilirsiniz.