Bu yıl bahçede semizotu festivali var. Mikoriza mantarları semizotunu seviyormuş, dolayısıyla yanındakini de sever kardeş kardeş yaşarlar, hastalıklara daha dayanıklı olurlar, gelişmeleri daha güzel olur (bir nevi etkin mikroorganizma faaliyeti) bir de canlı malç olur diye düşündük, daha doğrusu düşünenlere (@meyvelitepe) hak verdik diyelim.
Üstte son halinden yakındığımız domateslerimiz gelişiyor. Bir kısmını unutsak ta zamanında budayarak tek gövdeden ilerletmeye çalışıyoruz. Olmadı iki gövde

Ürün vermek için zaman yeter mi o bilinmez..
Oturak kuru fasulye, en sevdiğim, zahmetsiz... Domatesle arasında biraz pancar, biraz kereviz..
Taze fasulyeleri yukarıda da paylaşmıştım pet şişe altına ekip sorunsuz çıkarmıştık. Ancak barbunyalar sıcağa kaldı, toprak kuruyunca çimlenme son iki sırada az oldu. Damlamaları 10 dakika kadar bir kaç kez açınca onlar da topraktan yüzlerini gösterdiler.
Bu yılın en güzelleri çiçekler. Özellikle zambaklar..
İki yıldır açmayan ortancalar da bu yıl pek güzel.
Bu yıl önceleri çılgınca yağan yağmurlar sonraları birden artan hava sıcaklıkları ve doğdu büyümez domateslerin gelişimi için 'domatesler meyve vermeden sulanmaz' kuralını es geçmek zorunda kaldık. Bakalım sonuçları nasıl olacak.
Ankara belediyesinden
aldığım etkin mikroorganizma ve organik gübreleri kullanıyorum. Yaklaşık haftada bir gübre ve E.M. yi karıştırıp veriyorum. Dün gübre ve sıvı hümik asiti verdim ilk kez karıştırarak. Domateslerde her yıl gördüğüm mantar bakalım bu yıl da görülecek mi.