İzmir Tire'de geçen yıl Ağustos ayında 6 koyun(üçü en fazla 6 aylık kuzulardı) bir koç Romanov aldım. Koç sürekli aralarında. 2023 Şubat ayında koyunların beşi doğurdu biri düşük yaptı. 5 koyundan toplam 13 kuzu aldık ama doğumlar en soğuk hafta olan üstelik havanın bir anda soğuduğu deprem haftasına denk gelince hem fiziksel şartlardaki hazırlıksızlıktan hem acemiliğimizden hem de ilk doğumu olan koyunların tecrübesizliğinden olsa gerek 2 kuzumuzu kaybettik (hepsi üçüzlerin en zayıfı olanlardı) 1 kuzu da daha sonra iki haftalıkken öldü. Üçüz doğuran bir koyun üçüzlerden birini beslemeyi reddettiğinden zorla emzirterek, biberonla takviye ederek hayatta kalmasını sağlayabildik.10 kuzunun 6 sı erkek dördü dişi. Doğumdan sonra bir ay geçmeden koça gelen koyun gördüm ama bakalım Ağustos sonu Eylül başı bir parti daha doğumlar gelecek mi, Şubat doğumlu dört kuzu da yaş günlerine doğum yapabilecekler mi. Şu ana kadar bu koyunlar hakkında okuduğum çoğu şeyin doğruluğunu yaşayarak gözleyebildiğimi söyleyebilirim. Şubat ayında doğan erkek kuzular 5.5 ayda 40-45 kg canlı ağırlığa gelmiş durumdalar. Serbest otlama ve danaların besi yeminden keseklenen veya bekleyip artık hale gelen fazlalıklarla besliyoruz.
İnternette çok yerde uçuk kaçık bilgiler dolaşıyor hangisi reklam hangisi doğru hangisi yalan ayırt etmek zor. Burada yaşadıklarımı not olarak bırakmak için yazıyorum. Yaşayıp öğrendikçe de tecrübelerimi paylaşmaya devam etme niyetindeyim.
İlk gözlemim üçüz oranı yüksek ama üç kuzuya bakmakta zorlanıyorlar (benimkiler küçük ve tecrübesiz olduklarından da olabilir) Kuzuyu emzirmeyi reddeden koyunda süt azlığı gözlemlemedik, yetirebilirdi ama belki başka bir koku sindi veya başka bir sebebi vardı bilemiyorum.
|