Yoğun yağışlar hala devam ediyor. Domateslerin pek çoğunda kara leke var. Ağaçların 4-5 tanesinde bitlenme var. Yağış devam ederken tekrar gülleci uygulamak durumunda kaldım. Geçen sene de yağışlardan dolayı pekçok bitkimi kaybettim ve yoğun bit istilasına maruz kalmıştım. Tel diplerine diktiğim sebzeler yoğun otlanmaya maruz kaldığından ot ayıklama işlemi yaptım. Geçen sene o bölgeye domates dikmiştim her taraftan domates fışkırıyor adeta. Elimde kalan son domates fidelerini ve yedekli diktiğim patlıcan fidelerini de sağa sola diktim. Sera olarak kullandığım kısmın naylonunu kaldırdım artık bu hafta salatalık yeriz diye düşünüyorum.
Çilek güzel bir şekilde vermeye devam ediyor ancak yağışlardan o da payını aldı, malç naylonunun üzerinde toplanan suyun içinde kalan pekçok çilek dalında küflendi.
Arılarımdan 5 tanesini bala hazırladım, ancak farkediyorum ki şekeri bala katmamaları amaçlı erken kesmem sebebiyle arılar aç kalmış, sağda solda uçamayan sürünen pek çok arı görüyorum. Ayrıca kireç hastalığı var bir kısmında umarım sezonda verimi çok etkilemez. Tecrübeli arıcılar çok yoğun şeker verilmediği müddetçe şekerin balla karışmayacağını hemen tüketileceğini ifade ediyor ve özellikle kapalı havalarda beslenmesini öneriyor seneye bunu dikkate alacağım.
1 kovanım daha oğula meyletti kapalı gözlü kuluçkasını iki kovana bölüp arılarını önüne çırptım kendi anasını öldürüp yeni ana üretmesi için oğula meyletmeyen bir kovandan kuluçkalı petek verdim. Bir kısım arıyı da ana arı kutularına çırpıp orada ana ürettiriyorum.
Umarım bu yoğun yağışlar bal akım sezonunda sürmez... Herkese bereketli sezonlar...
|