Ülkemizde tesbih ustalarının bazıları aşırı pohpohlanmış yani onları şişirende yine tesbih hastalarının ta kendileri, dolayısı ile işçiliklere çok yüksek rakamlar çekiyorlar. Yukarıda bir yorum dikkatimi çekti ve katılıyorum, hakikaten suistimale açık bir alan ve sahiden münakaşaya meyilli olupta çok tesbih ticareti yapan insana rastladım.
Mesela onların yanına giderken bile sanki her an tartışma çıkacakmış hissine kapılıyorum, bir ürünü inanın elime alıp bakma cesaretini gösteremiyorum. Ancak acaba sadece bende mi oluyor düşüncesindeydim. Ki, bir çok insanda bu tedirginliğin olduğunu fark ettim, ülkemizde bir esnaflık kavramı var ki içi boşaltılmış, hatrı sayılır kitlece menfaat şekillerine göre onu koz olarak kullanıyorlar.
Bence güzel siensi tezgahları ile simetrik hatasız tesbihler üretilebilir, bazı şeyler fazlaca abartılıyor. Yaşadığım nahoş bir olayı paylaşmak isterim, bir tesbih üretimi için ustaya gitmiştim, fiyat da anlaşamadık, orda bu olaya tanık olan biri vardı ve tabi iş işten geçtikten sonra bana bunu söylemişti. Neyse, tesbih ustasının verdiği fiyat işime gelmedi bende başka bir tesbih ustasına gittim, zaten işgillenmiştim, daha varır varmaz anlaşma yaparken içine vesvese gelirse ben öyle şeyleri sevmem demişti, meğer bana ayak çekiyormuş, ne komik şeyler, yani düşünün ben oraya henüz varmadan, önceki usta o ustayı arayıp 'oraya bir enayi geliyor' demiş. O olayı halen daha hazmedemem, daha neler var neler, buraya yazsam sığmaz. Yazdıklarım iyi ve dürüst insanları bağlamaz, onlara saygım sonsuz.
Ayrıca bakın dünyada çok maharetleri zihinller ve eller mevcut, satranç üretimi yapan biri dikkatimi çekti, tesbih sanatına benzeyen ince işçilik: