View Single Post
Eski 28-03-2023, 23:28   #463
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ipeketk Mesajı Göster
Merhabalar monsteram hastalandı sanırım ama sebebini kesin bir şekilde bulamadım.Mantar mı,böcek mi yoksa fazla sulamak mı emin olamadığım için tedaviye geçemedim.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yapraklarda kahverengili sararma,gövdede kahverengi leke,yeni açmak üzere olan yaprak büyüyemeden içinde kahverengi lekesi var ve solmak üzere.
Epey bir zamandır monstera bakıyor ve başarıyla çoğaltıyor olmama rağmen, hastalıklarıyla ilgili çok bilgim yok, ama tahminimi ve bir deneyimimi paylaşayım... Sizdeki monstera "küçük yapraklı" kültivar.. Yani tam büyüdüğünde yaprakları 30-35 cm gibi bir gen işlikte oluyor.. Bu kültivardan yıllar önce bakmıştım ve sizin paylaştığınız resimdeki gibi bir hal alıp ardından ölmüştü bitki... Nedeni aşırı sulamaydı... Ben şehir dışındayken bitkiyi emanet etmiştim ve "aman kurumasın" diye toprağı sürekli ıslak kalacak şekilde gereğinden sık sulanmıştı... O dönemde çelik almayı falan da bilmediğimden bitkiyi kurtaramaıştım.. Şimdi olsa en azından birkaç çelik alıp köklendirebilirdim...

Şu anda "dev yapraklı" kültivardan bakıyorum ve bu kültivarın gerek susuzluğa gerek aşırı sulamaya çok daha dayanıklı olduğunu söyleyebilirim... Yıllardır en küçük bir sorun yaşamıyorum bu çeşitle..

Şu aşamada ne yapabileceğinize gelirsek, ben olsam bitkiyi toprağıyla birlikte saksıdan çıkarıp uygun, geçirgen toprakla doldurduğum daha büyük bir saksıya o şekilde toprağıyla yerleştirir ve sulamayı azaltırdım... Bunun ardından bitkiyi oynayıp sarsılmayacağı şekilde sırıklara bağlayarak sabitleyip, sıcak, yeterince aydınlık ve hava cereyanına maruz kalmayacağı bir konuma yerleştirirseniz büyük ihtimalle düzelip yeni yapraklarını sağlıklı verecektir... Tabii saksıdan çıkarırken bitkiyi sarsmamaya da çok özen göstermelisiniz.. Zaten zor durumda olduğundan o tür bir travmaya da maruz kalırsa iyice kötüleşebilir..

Gövdede bir çürüme görünüyor üçüncü resimde.. Bitkinin toprağa girdiği kısımdan ne kadar yüksekte olduğunu göremiyorum resimde, ancak eğer o kısımdaki çürüme çok yaygınsa, bitkinin gövdesini kesip suda çelik olarak yeniden köklendirmek de düşünülebilir, ancak dediğim gibi resimden o kısmın durumunu tam anlayamıyorum...

Tabii bu öneriler benim sınırlı kişisel tecrübeme dayanıyor.. Belki daha net/kesin önerilerde bulunacak arkadaşlar olabilir.. Umarım bitkiniz düzelir...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön