View Single Post
Eski 18-03-2023, 16:41   #548
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Agust Mesajı Göster
Bir önceki kaktüsüm çürümeden öldü ve şimdi bir tanesindede aynı belirtiler var dikeni batmıyor ve yaprağı büyümüyor şimdi hemen yapabileceğim bir şey var mı?
"Dikeni batmıyor"la ne tam olarak demek istiyorsunuz? Bastırdığınızda altındaki doku yumuşadığı için diken içe doğru mu göçüyor? Eğer bunu kastediyorsanız, zaten dikenleri o şekilde bastırırsanız dokuyu ezmiş olursunuz... Bunu yapmamalısınız...

Kaktüslerin yaprakları sürekli büyümez, senenin belli dönemlerinde büyür...

Kaktüsler için yapabileceğiniz en doğru şey, onları kendi haline bırakmak, köklerini çıkarmamak, kazımamak, yapraklarını sıkmamak... Bunları yaptığınız sürece bitkilerinizi kaybedersiniz...

Kaktüs sıcak, güneşli bir ortam ister, yerinin değiştirilmemesini ve sarsılmamayı, kurcalanmamayı ister ve toprağının sürekli ıslak kalmamasını ister... Yani, fazla sulamamalısınız ve sulamalar arasında toprak kurumalı...
Yapmanız gereken sadece bunlar... Ne zaman büyüyeceğine, bunun için en uygun zamana kaktüs kendisi karar verecek... Anladığım kadarıyla siz dayanamayıp "bitki çürüdü mü, yumuşadı mı" diye sıka sıka dokusunu zedeliyor ve istemeden de olsa büyük ihtimalle çürümesine yol açıyorsunuz...

Bakın onlarca tür kaktüsüm cam balkonda duruyor, kış olduğu için çoğunu aylardır sulamadım ve çoğuna hiç bakmadım bile... Buraya yazacağım için az önce bir göz attım, hiçbirinde bir sorun yok... Şimdi havalar ısındıkça sulamaya başlayacağım... Hiçbiri de kış boyunca büyümediler, çünkü yazın büyüyecekler...

Kaktüs bakacaksanız sabırlı olmalısınız.. Bu şekilde kurcalarsanız aldığınız her kaktüsü kaybedersiniz... Kesinlikle köklerini falan kazmayın, bitkiyi düşmeyeceği ve soğuktan etkilenmeyeceği güneş alan bir yere koyun.. hepsi bu.. Bunu yaptığınızda bitkileriniz zamanı gelince gayet sağlıklı gelişecek, büyüyecektir... Bol şans..

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön