| 
			
			 agaclar.net 
			
			
			
				
			
			
				 
				Giriş Tarihi: 06-01-2006 
				Şehir: İzmir 
				
				
					Mesajlar: 10,707
				 
				
				
				
				
				     
			 
	 | 
	
	
	
		
		
		
	                                   
                                         
        Harnup, yeryüzünde bilinen ve faydalanılan en        eski bitki türlerinden biridir. Eski kutsal metinlerde "Yaban Balı" olarak        anılan keçiboynuzunun, Batı dillerindeki ismi "Yahya Peygamber Ekmeği"        anlamına gelmektedir. Uluslararası Ticarette ve Sanayide "Saint John's        Bread" ve "Carob" olarak adlandırılmaktadır.  
 
               Harnup meyvesi 17 sanayi dalında temel        hammadde olarak kullanılmaktadır: 
               a)         Harnup unu (Har-un) şeklinde unlu        mamullerde, 
               b)         Dondurma üretiminde, 
               c)         Kakaoya alternatif olarak, kakaonun        kullanıldığı her yerde, 
               d)         Gıda üretiminde kıvam arttırıcı        olarak, 
               e)         Harnup pekmezi üretiminde, 
               f)          Yem sanayinde, 
               g)         Başta boya üretimi olmak üzere        kimya sanayinde, 
               h)         Kâğıt sanayinde, 
               i)          Fotoğraf filmi üretiminde, 
               j)          Fotoğraf kâğıdı üretiminde, 
               k)         Dokuma Sanayinde, boya macununa        katılarak, kumaşa parlaklık verilmesinde, 
               l)          Kozmetik Sanayinde; losyonlara        koku veril-mesinde, oje, tıraş sabunu, diş macunu ve jöle üretiminde, 
               m)        İlaç sanayinde, 
               n)         Kibrit sanayinde, 
               o)         Otomotiv cilası üretiminde, 
               p)         Petrol Aramada, matkapla delme        sırasında kullanılan delme çamuru yapımında hammadde olarak, 
               q)         Harnup şerbeti, doğal ve katkısız        bir ürün olmasından dolayı "Doğal Enerji İçeceği" olarak, 
               r)         Çerez olarak kullanılmaktadır. 
               s)         E 410 "Locust bean gum" gıda katkı        maddesi tamamen harnuptan elde edilmektedir. 
               Anavatanı Akdeniz Çukuru yani Akdeniz Kıyı        Şerididir. Ülkemizde yaklaşık olarak 1750 Km2 lik Akdeniz kıyı şeridinde        doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca ABD, Avustralya ve Güney Afrika 'da        geniş olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.  
 
               Dünyada harnup üretim miktarı yıllık 300.000        ton civarındadır. Dünya üretiminin % 47,6'lik kısmı İspanya tarafından        gerçekleştirilmektedir. Dünya üretiminin % 25'lik kısmı ise İtalya ve        Portekiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye % 5,9'luk üretim payı        ile üretici ülkeler arasında son sırada yer almaktadır. 
               İhracatta İspanya ve İtalya ilk sıralarda yer        alırken, Türkiye % 9,2'lik oran ile dünyada 4. sırada yer almaktadır. Bu        başarının sebebi, harnubun iç piyasada yete-rince tüketilmemesi ve        endüstri dallarında yeterince kullanılamamasından kaynaklanmaktadır.        
 
                        Dünyada harnup üretimi, özellikle İspanya,        İtalya, Kıbrıs ve Girit'te kültüre alınarak ve bahçeler kurularak        yapılmaktadır. İspanya, dikili alan olarak dünya içerisinde % 57,5'lik bir        orana sahiptir. Ülkemizde dikili harnup alanları oldukça azdır.  
 
                      Harnup, Leguminosea familyasının bir üyesidir.        Tipik bir Akdeniz bitkisidir. Sıcak iklimi sever, don olayının olduğu        yerlerden kaçar. Çoğunlukla 0 - 600 m. rakımlar arasında yayılış gösterir.        Işık isteği oldukça fazladır. Kuraklığa dayanıklıdır. Hafif bünyeli        toprakları sever. 
 
               Yetiştirilmesinde her hangi bir kimyasal        maddeye ihtiyaç duymaz. 50 yıl içerisinde 15 m. civarında boya ulaşabilir.        5-10 yaşlarında meyve vermeye başlamaktadır. 15 yaşından sonra meyve        verimi ve kalitesi hızla artmaktadır.  
 
               Harnubun Genel Özellikleri 
 
               Habitusu (Görünüşü): 5-15 metre boylarında ve        geniş (yayvan) tepeli bir ağaçtır. 
 
               Kök Sistemi: Kazık Kök yapısına sahiptir. Kök        gelişimini ve yapısını mutlak ve fizyolojik toprak derinliği etkiler. 
 
               Gövde Yapısı: Gri ve/veya esmer renktedir.        Kabukları genç yaşlarda düz, ileri yaşlarda çatlaklıdır. 
 
               Sürgün Yapısı: İnce yapılı ve kırmızımtırak        kahverengidir. 
 
               Yaprak Yapısı: Herdem yeşil ve hafif serttir.        Yapraklar 5-11 yaprakçıktan oluşmuştur. Yaprakçıkların kenarları düzdür.        Üst yüzeyleri parlak koyu yeşil, alt yüzü donuk (mat) yeşil renklidir.        
 
               Çiçek Yapısı: Salkım ya da kedicik tipindeki        çiçek kurulları, yaşlı dallar üzerinde yan durumlu olarak yer alır.        Çiçeğin taç yaprakları yoktur. Çanak küçük, beş parçalı, etamin uzun        filamentli ve beş adettir. Taç yaprakları yoktur. Çiçekleri poligamdır.        Yeşilimsi renkli ve küçüktür.  Çiçekler Temmuz-Ağustos aylarında açar.        Meyveler ertesi yıl olgunlaşır. 
               Meyve Yapısı: Boyları 10-20 cm. olan meyveleri        yeşil renkte ve yumuşaktır. Olgunlaştığında kahverengi renk alır,        sertleşir ve hafif eğridir. 
 
               Tohum Yapısı: Her bir meyve içinde,        birbirinden ayrı ve çok sayıda parlak kahverengi renkte, oval şekilli ve        sert yapılı tohum bulunur. 
 
               Tohum Üretimi: Tohumlar yaz sonu ve sonbahar        başında olgunlaşır. Toplanan meyveler, mekanik olarak parçalanır ve tane        tohum elde edilir.  
 
               Fidan Üretim Tekniği: Fidan üretimi        tohumla yapılmaktadır.  Çok önemli bir çimlenme engeli bulunmamaktadır.        Tohumlar 2 saat Sülfürik (H2SO4) çözeltisi ile muamele edilir. Bu işlemden        sonra tohumlar 2 gün soğuk suda bekletilir. Ekimi müteakip 24-48 saat        içinde çimlenme elde edilmeye başlanır. 
 
               Bakım Tedbirleri: Tesisi müteakip çok fazla        bakım gerektirmez. 2-5 yaşlarında veya daha sonraki yıllarda aşı        yapılabilir. Budama uygulanabilir. 
 
       Dikimde  Aralık ve Mesafeler:  
 
                                Dikimde 10 x 10 metre aralık ve mesafe        uygulanması önerilir. Harnup plantasyonları AGRO-FORESTRY uygulamaları        için oldukça         uygundur. 
 
   
 
Harnup plantasyonlarında, alt tabakada biberiye, kekik, püren,        defne, kapari, vb. tali ürün veren diğer bitki türleri yetiştirilebilir. 
 
               Kozan'daki harnup yayılışının tamamına yakını        taşlık, kayalık ve bozuk vasıflı orman alanlarından oluşmaktadır. Harnubun        tahribinde ve harnup ormanlarının doğal olarak yenilenememesinde en önemli        etken keçi otlatmasıdır.  
 
               1- Harnup ağaçlarının yakacak odun olarak        kullanılması,  
               2- Yaprakların keçilere yedirilmek üzere,        dalların budanması,  
               3- Doğal harnup gençliklerinin ilkbaharda keçi        otlatması ile tahrip edilmesi, 
               4- Meyvelerin olgunlaşması ile bir sonraki        yılın meyvesini oluşturacak çiçeklerin oluşumunun aynı zaman dilimine (Temmuz-Ağustos) rastlaması, meyvelerin değnekle çırpılmak sureti ile toplanması sebebiyle, çiçek kurullarının yok edilmesi, harnup ormanlarının vasfının bozulma sebepleridir.  
 
                Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Kozan'da        yıllık harnup üretim miktarı yaklaşık1250 tondur. Elle ve itinalı bir        harnup meyvesi toplama işlemi ile bu miktarı asgari iki katına çıkarmak        mümkündür. 2004 yılı itibariyle, harnup satışlarından 625 Milyar TL'si        orman köylüsüne olmak üzere, yaklaşık 1 Trilyon TL gelir sağlanmıştır. 
 
               Son yıllarda harnuba dayalı gelirin artış        göstermesi ve Kozan Orman İşletme Müdürlüğünce yürütülen bilgilendirme        kampanyası ile birlikte, gerek gerçek kişilerce ve gerekse köy tüzel        kişiliklerince, çok yoğun bir özel ağaçlandırma talebi ile        karşılaşılmaktadır. Bu durum, Bakanlığımızın "Devlet Ormancılığından        Millet Ormancılığına Geçiş" politikası açısından sevindirici bir        gelişmedir.  
 
  
 
                              Kozan'da Harnup Ağaçlandırması ve Rehabilitasyonu                                                                                                                                                           
                KÖYÜ           ALANI (Ha)    DURUMU 
                Bulduklu Köy Tüzel Kişiliği     30,0            Uygulama Yapıldı 
                Osman ÇELİK 
                Durmuşlu Köyü           1,5       Şahsa ait        arazide uygulama yapıldı 
                Çobanpınarı Köy Tüzel Kişiliği                   228,0   Projesi Tamamlandı 
                Durmuşlu Köy Tüzel Kişiliği    293,0          Projesi Onay Aşamasında 
                Bulduklu Köy Tüzel Kişiliği     140,0   Proje        Aşamasında  Oruçlu Köy Tüzel Kişiliği        40,0     Proje Aşamasında         Hacı ÇETİN  Çobanpınarı Köyü      3,0       Proje Aşamasında  Akçalı        Orman İşletme Şefliği,  Eskikabasakal Köyü Harnup   Rehabilitasyon        Projesi 75,0     Projesi Yapıldı.  Akçalı Orman İşletme Şefliği,  Eskikabasakal        Köyü Harnup  Rehabilitasyon Projesi 825,0   Proje Aşamasında 
                TOPLAM       1635,5 
 
  
 
                              Yukarıda belirtilen alanların dışında, Kozan        Orman İşletme Müdürlüğünde 9265,0 hektar potansiyel harnup rehabilitasyon        alanı bulunmaktadır. Bu alanların; dikenli tel ihatası tesisi, mevcut        fertlerin korunması ve aşılanması, bekçi veya köy tüzel kişiliklerince        korunması, vb. tedbirlerle rehabilite edilmesi durumunda: 
 
               Her ağaçtan ortalama 250 kg. ürün elde        edilmesi mümkündür. Bu da, bir hektar alandan yılda ortalama 25 ton ürün        alınması demektir. Bir Hektar alandan elde edilecek gayrisafi gelir (2004        Yılı Ortalama Satış Rakamları ile Asgari) = 12.500-YTL = 12,5 Milyar TL.'dir. 
          
 
       Kozan Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki        9265,0 hektar potansiyel bozuk harnup alanının rehabilitasyonu ile yılda        ortalama 231.625 ton harnup meyvesi elde edilmesi mümkündür. Bu miktardaki        ürünün gayrisafi parasal değeri (2004 Yılı Ortalama Satış Rakamları ile        Asgari) yaklaşık olarak = 115.800.000-YTL. yani115 Trilyon 800 Milyar TL.'dir. 
 
   
 
Yanı başımızdaki bu ekolojik ve ekonomik        nitelikli atıl potansiyelin değerlendirilmesi; gerek bozuk ormanlarımızın        yeniden kazanılması ve verimli hale getirilmesi, gerekse çok yönlü        faydalanma ile "Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına Geçilmesi"        yönünde önemli ve ciddi bir adım olacaktır. 
 
       KAYNAKLAR: 
                                               1- TUNALIOĞLU, R. 1987 "Keçiboynuzu (Ceratonia        siliqua L.) Meyvelerinden Farklı Gelişme Dönemlerinde Alınan Tohumlarında        Çimlenme Yeteneklerinin Araştırılması" Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Ziraat        Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü - Ankara  
               2- Anonim - www.vagon.com.tr/keci.html(3) 
               3- Anonim - www.cinetarim.com.tr/dergi/arastirma 
               4- Anonim - www.fao.org. 
               5- Anonim - www.arsiv.hurriyetim.com.tr 
               Fotoğraflar: Mehmet Harbi 
               Resim-1: Olgun Harnup Meyveleri 
               Resim-2: Yaz Sonunda Olgunlaşacak        Harnup Meyveleri 
               Resim-3: Harnup Rehabilitasyon Alanı.        Kozan-Çobanpınarı Köyü 
               Resim-4 : Harnup Alanlarının        Tahribinde En Önemli Etken  
               Keçi Otlatmasıdır. Kozan -        Eskikabasakal Köyü 
               Resim-5: On Yaşında Özel Harnup        Plantasyonu. Kozan-Durmuşlu Köyü 
               Resim-6: İki Yaşında Özel Harnup        Plantasyonu. Kozan-Durmuşlu Köyü 
                         * Orman Mühendisi 
 
Kaynak 
                
		
		
		
                
		
		
		
	 |