Kıymetli arkadaşlar,
Tohum ekimi yapacağımı paylaşmıştım ama yapmadım ve ıslatılan tohumları pamuk bezlerin içerisinde nemli ortama bıraktım. Sebebini de muhtemelen çoğunuz buna dikkat ediyordur ama faydalanmanız amacıyla paylaşıyorum.
Belki forumda çok yerde bu konuya dair paylaşım mevcuttur ancak tekrarının faydalı olacağını düşünüyorum.
Tabiat üzerinde en büyük etkilere sahip hususların başında ayın süreçleri geliyor. Bunu atalarımız çok iyi takip edip referans almışlar ve tüm işlerini bu doğrultuda yürütmüşler.
Ayın eskisi ve ayın yenisi!
Ayın eskisi; Gökyüzü gözlemlendiğinde ayın dolunay halinden hilal şekline doğru günden güne küçülmesidir. Hicri ayın 16'sı ile 1'i arasındaki süreçtir. Bu süreçte su bitki gövdesinden aşağı yani toprağa doğru çekilir ve köklere kuvvet verir.
Ayın yenisi; Ayın hilal şeklinden dolunay şekline doğru günden güne büyüyerek 14'ünde dolunay halini almasıdır. Hicri ayın 1'i ile 14'ü arasındaki süreçtir. Bu süreçte su bitki gövdesinden yukarıya doğru hareket eder.
Ayın yeni halinde budama yapılması halinde bitkide su yukarı yürüdüğünden su kaybı çok olur, ayrıca bitki özünden beslenen böceklerden dolayı böceklenme çok olacaktır. Ayrıca bitki, ağaç, tohum dikimi vs. su yukarı yürüdüğünden köklenme açısından problem oluşturuacak, aşı yapılması halinde başarısız olma ihtimali yüksek olacaktır. Bu süreçte toplanan meyve, sebzeler daha sulu ve lezzetli olacaktır.
Ayın eski halinde ise yukarıda ifade edilen durumların tam tersi meydana gelecek dolayısıyla ekme, dikme, çelikleme, budama, aşı vs. hususlarının bu süreçte yapılması gerekmektedir.
İfade ettiğim hususlardan eksik veya hatalı olanlar varsa düzeltebilirsiniz. Bu yüzden hicri ayın 14'ü sonrasında ekim dikim faaliyetini gerçekleştireceğim.
|