Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
...Çok yazdım kusura bakmayın...
|
Kusura bakmayın dedik ama direk dekana şikayet etmişsiniz be ya. Ayıp yav adam anında damlamış buraya...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
...genel olarak bünyesinde yoğun nematod yumurtası, fungus sporları, toprakta tekrar çimlenme yetisi olan işgalci artıkları toplayıp yakmak iyi bir tedbir...
|
Hocam hazır gelmişken, kim bu arkadaşlar, çimlenme yetisi 50 yıl da olsa geçmeyen ayrığı biliyoruz da, diğerleri kim..
Bahçede domateslerdeki mantar (Phytophthora infestans) geçmedi bir türlü, iki kez sistemik ilaçlama yapıyorum üç yıldır, ilerlemeden bir kaç kök kayıpla hallediyoruz. Bu sebeple domates atıklarını direk çöpe atıyorum. Mantarla ilişki kurmaya bayılan yılışık kabakgiller için de aynı tarife geçerli. Dahliyalar da bayılıyor küllemeye; ortam hazır olmaya görsün beyazları giyip bekliyorlar kısmetlerini. Onları da sezon sonu duruma göre bahçeye veya çöpe yönlendiriyorum. Kimi bitkilerin kökleri çok zor çıkıyor; patlıcan - ayçiçeği gibi onları toprak yaşken ancak çıkarabiliyorum. Ayçiçeği ve mısır kökleri kuruyunca güzel yanıyor onlar ocağın kenarına. Biber kökleri en sorunsuz olanlar, bakliyatlar da öyle; onları da kompost bölgesine atıyorum. Bakliyatları seneye bırakmamak lazım sürerken çapa makinesine dolanıyor. Elmaların çürüyenlerini, küçüklerini hemen bahçenin dört bir tarafına fırlatıyorum hanım görmeden; görürse bahçeye çöp mü atılır deyip toplayıp çöpe atıyor, bu yıl biraz biraz alıştı artık. Dahliyaların atıklarını sordu 'bahçeye mi atılacak çöpe mi'...