Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chntskn06
...Ancak malumunuz toprak üst katmanında sulama ve yağış etkisiyle kaymaksı bir tabaka oluşmakta ve toprağın havalanmasına mani olmakta. Bu durumda asıl alt katmanda yer alan canlı ve bakteriler açısından dezavantaj teşkil etmez mi?
|
Üstte yazdığım gibi, bu geçirimsiz sert tabakanın oluşması dört beş yıllık süreçte oluyor, belki damlama sulama yapınca bu süre artıp, vahşi sulama ile azalıyordur bilmiyorum. Ayrıca alt tabakada kayda değer ve bizi ilgilendirecek yaşam yok zaten, önemli olan üst tabaka.
Kendi gözlemim ve inandığım; milyonlarca yıldır doğa işleri rayına oturtmuş devam ettiriyor. Bu süreci bozmaya çalışan, bozan, sekteye uğratan tek canlı biziz maalesef. Mümkün olduğunca olaya müdahale etmemeliyiz diye düşünüyorum. Çevrede aklına esince tarlayı bahçeyi süren heyecanlı arkadaşlar da var, yumuşasın kına gibi olsun diyor. Tamam da bi elleme da, garibimin sesi çıkmıyor ki, belki yarılıp içine alıveresi geliyor seni.

Sonuçta onların ekip diktiği de oluyor. Kayınpedere gübre atma tarlaya, bozacaksınız toprakları derim atar 'yıllardır atıyoruz hani bozuldu mu' derdi. Artık emekli oldu, son bir kaç yıldır kimi çiftçi arkadaşların artık eski patates kalitesini alamıyoruz bu topraklardan dediğini duyuyorum. Doğa yıllardır dağda kırda karda kışta azıcık toprağın içinde kekik yetiştiriyor, kantaron yetiştiriyor, adaçayı yetiştiriyor ama bozulma yaşamıyor...
Bence bahçede hastalık yoksa tüm atıklar kalsın bahçede, yılda bir kez derleyip toplarsınız. Hafiften budadığımız dalları bir köşeye yığmıştık, geçenlerde bir baktık ki kuş dolu içinde, yuva edinmişler oynaşıp dururlar.
Çok yazdım kusura bakmayın. İşim dolayısıyla ara ara dönüp yazıyorum, bazen bir paragrafı yazmam bir kaç saati buluyor, anlam kopukluğu olursa idare edin artık. Bence diyerek yazdıklarım tartışmaya açık tabi, 'hadi canım sen de' diyebilirsiniz.