Atıkları yakmak (ilk aklıma gelen zararları;karbon salımı, toprağın sıcakla temas eden üst kısmının ölmesi) hiç uygun değil. Hastalıklı olabileceğini düşünüyorsanız çöpe atabilirsiniz, yakında atabileceğiniz uygun yer yok ise farklı izole bir yerde yakabilirsiniz belki.
Toprağı çok kurcalamak doğru değil bence. Bir avuç toprağı elinize aldığınızda milyonlarca canlı var yaşayan ve bunlar kendi kurdukları düzende mutlu mesut yaşıyorlar. Üzerinde yürüyüp durmak bile zarar verir. Hal böyleyken traktör, çapa makinesi ile aklımıza estikçe üzerinde koşturup durduğumuzu düşünelim. Kendi adıma şöyle yaptım geçen sene; sezon sonunda bi kazık yardımıyla elimle bakla ektim toprağı sürmeden. Baklalar baharda sezona doğru çiçeklenmeye başlayınca havadan aldıkları azotu toprağa aktarsınlar diye toprağı derin sürdüm. 4-5 yılda bir toprağı derin sürmek gerekiyor, çünkü yüzeyin altında biriken sular zamanla geçirmez/az geçirgen tabaka oluşturarak toprağa zarar veriyor ve bunu kırmak gerekiyor. Ekimden önce de çapa makinesi ile toprağı hazırlayıp tohum ve fideleri toprakla buluşturdum. Bu yıl sezon sonunda toprağa tarım kireci attım, çünkü bir kaç yıldır kimi domates çeşitlerinde az sayıda da olsa çiçek burun çürüklüğü oluşmakta. Tarım kirecini toprakla karıştırmak gerektiği için çapa makinesini kullandım fazla derine indirmeden. Bu arada baklaları da ekmiş oldum. Nasip olur da baklalar büyürse meyve dökümüne başlamadan yine çapa makinesiyle sürülerek toprağa karıştırılacak. İhtiyaç olmazsa bir, olursa da iki kez bahçe çapalanarak bu iş tamamlanmış olacak.
Çilekleriniz pek güzel,, yıllardır bi düzen tutturamadık. Altını naylonumsu ile kapattık yine düzgün olmadı.
|