Sn. Yavuz 10;
Arkadaşımızın söylediği gibi boş yere endişelenip moralinizi bozuyorsunuz. Yakın plan fidanlara baktığınız zaman yüzde yüz istenilen sağlıkta fidan bulmak mümkün olmuyor.
Fidanı şimdi dikip yaz döneminde de suyunu eksik etmezseniz hızlı bir şekilde geliştiği zaman o kusurları kapatıyor. Ancak benim gibi çok dikip suyunu veremezseniz de en iyi fidan bile kuruyup gider. Tabi toprak da büyük etken. Dağ yerinde çok az kumsal toprak olunca sulasanız da su akıp gidiyor. En az iki üç yıl iyi bakım yapınca ekşi karadut bile gelişebiliyor. Benim ilk diktiğim ekşi karadut her yıl iki ile beş cm arasında büyüyebilirken, iyi toprağa dikip iki damlama su borusu ve dip tarafını geniş açarak su ile doldurduğum fidan 60 cm sürgün veriyor.
Kendim çeşitli şekillerde aşı yapmayı öğrendim. Benim bahçem dağda da olsa büyük olması, aşılanacak çok fazla ağaç, çalı, vs. olması nedeni ile kendimin ve aşı bilen kişilerin yardımı ile çok fazla sayıda aşı yapmaktayız. Yapılan aşıların bir kısmı tutmakta. Tutanların ise bir kısmı ortada hiç bir neden olmadan kurumakta. Çok uzayanlar ise kıyıp küçültmediklerim rüzgardan kırılmaktalar. Anaç güçlü olmadıktan sonra yapılan aşının tutma ihtimali çok zayıf. Durgun göz aşısı yapıp ilkbaharda kalıcı yerlerine diktiklerim fidanların bir kısmı çok güzel aşı tutarak büyüdüler. Tabi komple kuruyanlar, aşısı tutmayanlar da var. Her yıl farklı zamanlarda farklı aşı teknikleri uygulayarak aşı yapmaya çalışıyoruz. Mükemmel bir şekilde aşı yerlerini kapatanlar olduğu gibi sizin fidanlardaki bir kısmı gibi çok iyi olmayanlar da var.
Kuruyan kuruyacak. Meyve vermeyen, gelişmeyenler olacak. Benim aşılı çok güzel fidan olarak alıp diktiğim eriklerden ilaç yapmadığım için kurtlanarak nerede ise ölmek üzere olanları önceki baharda dipten çıkan sürgünleri bırakarak komple kestiklerim geçen yıl meyve verdiği gibi çok da güzel geliştiler. Unutmaz isem birkaç tanesinin resmini çekerim.
Birkaç gün önce tanıdığım bir fidancıya giderek oradaki fidanların resimlerini çekmiştim. Sizin için. Yakın plan baktığınız zaman nerede ise sıkıntısız fidan bulunmamakta. Açık köklü olanlar ise çok iyi bakım altında aşırı büyümüş olup onların bir kısmı nerede ise aşı yerlerini kapatmışlar. Ancak aşırı büyük fidan almak da fidanın sağlıklı büyüyeceğini düşünmeyin. Çok ince bir fidan da yerini sevdiği zaman hızlı bir şekilde büyümekteler. Yeter ki şımarsın.
Diktiğim fidanlarda kısmi kök budaması yaptığım halde kış dolayısı ile ne bir yara ne de budama yapmıyorum. İlkbaharda rahat bir şekilde budama yapılabilir. Bu aylarda yapacağınız budama veya yara yerini fidan nasıl kapatacak. Oralar büyük ihtimal ölecek. Bir şekilde aşı macunu vs. ile kapatmanızı ben de önereceğim. Merak etmeyin fidanların büyük çoğunluğu çok dayanıklı oluyorlar.
Açık kök fidanlar yetiştiği yere bağlı olarak çok büyük olabiliyorlar. İnternet yolu ile gelen fidanlar tüplü olması nedeni ile küçük olmak durumunda. Ben Geçen yıl iki defa gelen fidanlara oldukça fazla kargo ücreti ödemek durumunda kaldım.
Çektiğim resimlerden bir kısmı
