Bazı türler istilacı oluyor. O türlerden eklemek gerektiğini düşünüyorum. Örneğin kokar ağaç bunlardan bir tanesi. Arkadaş bahçesinin yamaç kısmına bunlardan dikmek istiyordu. Onun da haklı olduğu konu orayı yeşillendirmek istiyor ancak güney yamaç ve toprak az olması nedeni ile ora da kuşburnu haricinde yaşayan ağaç veya çayının olmaması, yetiştirmek için suya ihtiyaç olması nedeniyle su istemeden yaşayacak olan bitki olarak görmesi en büyük etkendi. Ben gelmiş olan toprakla gelen tohumlardan çıkan fidanları hala bitiremedim. Zaman zaman onları kökten sökmeye çalışıyorum. Toprak geleli dört yıl oldu halen çıkıyor. Tohum atmaya başladığı zaman ise önüne geçmek mümkün değil. Meşe palamudu, kestane, badem, fındık. ceviz, kaysı gibi ağaçların tohumlarını ağaçların tohumlarını dikmenin bir zararı olacağını düşünmüyorum. Sonbaharda bunları dikilmesi durumunda kazık kök yaparak kurak alanda yaşama şansı bulunmakta. Yüzlerce tohum diktik diyelim bir kısmı bile koyun, keçi, inek vs kurtulup büyüyebilirse o bölgedeki ekosisteme katkıda bulunacaktır. Bulunduğum ilde iki yerde doğal kestane koruluğu bulunmakta. İnsanlar ve hayvanlar bundan yararlanmaktadır. Kestane orman altı bitkisi olarak geçmekte imiş. Yarım gün güneş yarım gün gölge alan yerlere dikmek gerekiyor. Bu tohumlu ağaçların düşmanı da çor olmakta. Fare, vs. yememesi için tohumların üzerine sanırım mazot idi kaplanması tavsiye ediliyordu Kendi bahçeme diktiğim kestane ve cevizlerin büyük çoğunluğu fareler tarafından yenildi. Başka bir kişinin tavsiyesi balkon gibi yerde tüp içerisinde tohumu çimlendirerek tüplü olarak sonbaharda kalıcı yerine dikersiniz
|