Yabani Kuşkonmaz
Yabani Kuşkonmaz (bu yörede” filiz” adı ile pazarlarda satılıyor)
Koyu işaretlenen bilgiler internetten alıntıdır.
Not: 25 kişiyle tohum paylaşabilirim
Bitki türü:
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum Türü:
Tohum çeşit adı: Asparagus acutifolius (Tilkişen)
Tohum kaç yıldır sizdedir:
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Havran Balıkesir
Tohumun kökeni (size nereden geldi):Bahçede vardı
Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
Tohumu ilk paylaşan:
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan):Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan):kullanılmadı
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bahçede zeytin ağaçlarının altında vardı. Herhangi bir izolasyon önlemi alınmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2022
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumlarının döküldüğü yerden tekrar çıkar.
Doğal arazilerin yabani bitki türlerinden tilkişen tarımı yapılmayan ama yemeklik sebze olarak değerlendirilen, çok küçük ve sert iğne yaprakları olan küçük çalı özellikli bir bitkidir.30 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Gövde çok dallıdır. Yapraklar, aslında “cladode” adı verilen modifiye olmuş yapraksı gövdelerdir. Bunlar iğne benzeridir ve 5 ila 10 arası sayılarda demet halindedir. Çiçekler çan biçiminde, demetlerde tek ya da küçük kümeler halinde, 4,5 ila 5,5 mm uzunluğunda ve yeşil beyaz ila sarı renklidir. Meyve siyah renkli ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Meyve başına 1 ila 2 arası sayıda tohum bulunur..
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Cins adı Antik Yunanca “filiz” ya da “sürgün” anlamına gelir. Bitkilerin taze sürgünleri tüketilebilir, özellikle Asparagus officinalis (kuşkonmaz) meşhur bir mutfak bitkisidir. Tür adı Latince “sivri yapraklı” anlamına gelir. Türün yapraksı gövdeleri (cladode) hayli sivridir ve dokunulduğunda acıtıcıdır. İkili adlandırma öncesi adı “Asparagus foliis acutis”tir.
Genç sürgünleri pişirilerek tüketilir. Pırasa veya soğanla yumurtalı kavurması çok lezzetli oluyor. Yemeklik kuşkonmaz gibi tilkişenin de körpe sürgünleri yenir. Sürgünler yağışlı olan ilkbahar aylarında çıkar. Tohumdan yetişen bir tilkişen yıldan yıla güçlenir. Her yıl dip sürgünleri daha güçlü, daha kalın gelir. En kalını takriben 4mm çapındadır. Dip sürgünleri önce gayet esnek ve ince tek dal halinde uzarlar. Sonra yan dalcıklar çeşitli yönlere uzayarak yapraklanırlar. Sürgün dal tam olgunlaştığında bile esnektir.
Yetiştirme özellikleri:Özel bir bakım istemiyor.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler Tohumden direk çoğaltmayı denemedim. Bahçede olduğu için dökülen tohumlardan kendileri çoğalıyor.
Fide üretimi tohum ile ve kökten ayırmayla yapılabilir. En elverişli ve kolay yolu tohum ile çoğaltmadır. Çimlenmelerinde problem olmaz ama kısa da sürmez. İki haftadan iki aya değişir. Hafifçe, belli belirsiz gömün ve sulayın. Hatta kışın topladığınız meyveleri bekletmeden bahçenize serpin ve unutun. Yavaşça gelişen tilkişenler yaza kadar bahçede yerlerini almış olurlar. İlk yılında boyları 15cm’yi aşmaz.
|