http://www.agaclar.net/forum/attachm...43805478-2.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...43805586-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...726-aa3-1-.jpg
Fotoğraflar ve tanıtım bilgileri için Sn. Atilgan ve Sn. Taşlıbahçe'nin mesajlarından faydalanılmıştır.
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bolu-Göynük
Tohumun kökeni: Batı toroslar yayla köyleri.
Tohumun geldiği yer: Betülduman
Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Taşlıbahçe
Dağıtılacak tohumun saflığı: Önlem alınmadı.
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi.
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim
Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Orta
Büyüme alışkanlığı: Sırık
Yaprak tipi: Normal
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, sırtı kırçıllı yeşil, sarı arası kalabiliyor. Ama rahatsız edici değil.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırığa alınmalıdır. Bu sene bütün domates çeşitleri eser miktarda ürün verirken, alakır etlisi oldukça verimliydi.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Adı üstünde çok etli bir tür. Çok küçük tohum boşlukları ve çok az tohumu oluyor. Salçalık diye adlandırılsa da ailecek kahvaltılarımızda beğenerek tükettik.
Çeşidin Hikayesi: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.