Konu: Asoo
View Single Post
Eski 08-11-2022, 21:55   #2
Asoo
/
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Usa
Mesajlar: 622
Alkır etlisi

http://www.agaclar.net/forum/attachm...43805478-2.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...43805586-1.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...726-aa3-1-.jpg


Fotoğraflar ve tanıtım bilgileri için Sn. Atilgan ve Sn. Taşlıbahçe'nin mesajlarından faydalanılmıştır.


Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum

Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi

Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. yıl.

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bolu-Göynük

Tohumun kökeni: Batı toroslar yayla köyleri.

Tohumun geldiği yer: Betülduman

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Taşlıbahçe

Dağıtılacak tohumun saflığı: Önlem alınmadı.

Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim

Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay

Hasat süresi: Orta

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Normal

Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, sırtı kırçıllı yeşil, sarı arası kalabiliyor. Ama rahatsız edici değil.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırığa alınmalıdır. Bu sene bütün domates çeşitleri eser miktarda ürün verirken, alakır etlisi oldukça verimliydi.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Adı üstünde çok etli bir tür. Çok küçük tohum boşlukları ve çok az tohumu oluyor. Salçalık diye adlandırılsa da ailecek kahvaltılarımızda beğenerek tükettik.


Çeşidin Hikayesi: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön