Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kokanat
O Adananın nemi var ya, o bitkiler için bir iksir, bildiğim kadarı ile yaz ve kış adana kadar nem oranı yüksek olan ikinci bir şehir yok; bazen öyle nem oluyor ki, ekvatoral koşullara rahmet okutturacak düzeyde.
Meksika da mesela 35°C li dereceleri görüyor, bitkiyi koruyan nem partikülleri olsa gerek, kuru iklim olsa sıcağa dayanacağını tahmin etmiyorum.
Aslında akdeniz iklimini tarif eden klasik coğrafya bilgilerine göz atın, nem oranı düşük iklim olarak tarif edilir, bu bağlamdaki tarife en uygun klasik akdeniz iklimine eş değer düşecek iklim tanımı kanaatimce ege kıyıları falan olsa gerek.
Akdeniz sahil bandı ya da biraz hemen iç kesimler akdeniz iklimi değil mikro klima, yani nemli tropik iklimlere yakın iklim kuşaklarını taklit ediyor gibi, dikkat ederseniz akdeniz havzasındaki şehirlerde bazı denize yakın muz plantasyonları örtüsüzdür.
...Ayrıca kahvelerinize, hümik asit ile leonardit verirseniz nasıl iştahla filizlendiğini hayretle görürsünüz:
https://www.youtube.com/watch?v=Rble5rbH5fI
|
açık muz ve avokado bahçeleri deniz kenarı tarlalarda var ama ben bu tarz üretimi kumar olarak görüyorum. en iyi hava şartlarında bile sera üretiminin yarısını zor alırlar dönüm başına.
eğer bir de don vurursa ki vurabilir o sene ki bütün emekleri çöp olur. açık ekim yapmalarındaki neden daha çok sera maliyetlerini karşılayabilecek maddi durumları olmaması bana göre.
adananın nemi gerçekten sıradışı seviyelerde. yaz dönemi sabaha karşı yüzde 100 leri bulan nem oranı var. ama kahve özelinden konuşursak eğer nem istediği kadar yüksek olsun kahve bitkisinin açıkta adana güneşinde hayatta kalma şansı yok. ancak deniz kenarında büyük bahçelerde diğer ağaçların arasında kısmi gölge ortamında hayatta kalabilirler.
temmuz sonunda adanada herhangi bir tarlanın toprağının üzerine bir termometre koyarsanız 45-50 derece sıcaklıkları rahatça görebilirsiniz. kahvenin yazı atlatabilmesi için en azından bir gölge tülünün altında olması gerekir.
kışın ise kesinlikle don seviyesinde soğulara maruz bırakılmamalı. yani gerçekten meşakkatli bir bitki.
bana göre sadece kahve üzerine bir sera da çiftçi için karlı olmaz. muz serası kahve serasından en az 2-2.5 kat daha fazlagelir getirir. kahve daha çok karma üretim yapılan seralarda ek gelir yaratabilir.
atıyorum muz un yanına kahve ya da avokado serasının yanına kahve gibi.