View Single Post
Eski 22-08-2022, 01:40   #224
Portakal Rengi
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
İlginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Her tür için ya da bazı tür bitkiler için farklı uygulamalar yaptığımı ifade ettiğimi hatırlamıyorum. Yanlış anlaşıldım herhalde.
Bu yıl bostan için yaptıklarım genel olarak şunlar:
-Ekim-dikim-fideleşme sürecinde bordo bulamacı.
-Ekim-dikim sürecinde solucan gübresi, yumurta kabuğu tozu,
-Sulama
-Sulamayla beraber 20.20.20 sıvı gübre
-Daha önce bahsettiğim mantar-mildiyö için ilaç/zehir
-LAB ya da Em.A
-Gülleci bulamacı
-1-2 kere kül suyu
-1 defa da süt + oksijenli su
Gerçi bunlar da oldukça fazla görünüyor ama yaptığım bu işlemlerin tamamını tüm bostana aynı anda uyguladım.
Bunu anlatmaya çalışıyordum.
Sıvı gübreyi ve bakteriyi(Em.A) birlikte vermek : Oranlar ne olmalı? Sıralama, aradaki süre ne olmalı ? Bu uygulamalar sırasında sulama programı ne olmalı ? vb. Her bitki türü için farklı da olabilir.
Hangi uygulama diğerini nasıl etkiliyor, hangi bitkide ne tür etkilere yol açtı ? Hangi etkenin, ne ölçüde değerli olduğu konusunda birikim oluşturmak, bu koşullarda olanaksız. En azından bunların uygulanmadığı kontrol gurupları oluşturmadığınız için, toplu uygulamanın, her bitki türüne etkisini de göremiyor olabilirsiniz.
Süt, oksijenli su, gülleci bulamacı, bordo bulamacı. Hangisi ne ölçüde etkili oldu, birbirini etkiledi mi ? Eksik ya da fazla uygulama olabilir mi ?
Öyle bir durum ki, her şeyi denedim ama hiç bir şey olmadı diyebilirsiniz.
Biri diğerlerini ters etkilemiş olabilir. Neyin neden olduğunu kavramak için kontrol edebilmemiz gerek. Her yöntemin artıları olduğu kadar eksileri vardır. Çünkü doğal döngüye dışarıdan etken olarak giriyoruz. Zararlılar da dışarıdan etken olarak giriyor ama/fakat bizim uygulamalarımız da.
Uygulamanın içine kimya giriyor ise kesinlikle kontrol gurubu oluşturmamız gerek. Onlar, içeride nelere yol açtığını bilmeden sonuçlarını değerlendirmeye çalıştığımız olgular. Olabildiğince sınırlı etkileşimler tasarlamalıyız ki akıl yürütebilelim.
Bir çok iyi geleni bir araya getirince atom bombası oluşturuyor da olabiliriz.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön