Sevgili Halcur
İklimlerimizin benzer olması nedeniyle dikkatle izliyorum yaptıklarınızı.
Gözlemimi paylaşmadan edemiyeceğim. İzninizle.
O kadar çok şeyi bir arada denemek sorunları çağırıp, durumu karmaşıklaştırmayı getirir.
Doğa konusunda öğrendiklerimizin büyük çoğunluğu sınama yanılma yöntemini gerektiriyor. Laboratuar koşullarında elde ettiğimiz her türlü bilgi uygulamada yine-yeni-yeniden değişiklikler ile sınırlanmış sonuçlar oluşturuyor. Üstelik bu sonuçlar, değişen koşullar nedeniyle, bölgesel olarak da özel durumlar yaratabiliyor.
Merakınızı bir an önce giderebilmek için bir çok uygulamayı aynı zamanda yaparsanız etkenlerin sayısını arttırırsınız.
Herhangi bir sorununuz; topraktan, sudan, sulama sıklığından, tohumdan, iklimden, çevrede bulunan canlılardan (bitki, hayvan)
vb vb etkilenmiş olabilir. Bunları kontrol edebildiğimiz ölçüde sonuçlara ulaşabiliriz.
Örneğin, bir kaç kaynaktan tohum sağladık. Tohum ile yayılan hastalıkları bahçemize aktarmış oluruz. Hayvan gübresi kullanmak da benzer. Bu arada çevremizdeki hastalık ve zararlıları da gözardı etmemiz gerekli. Böcekler döllenmeyi sağladıkları kadar hastalık taşıyıcısıdırlar.
Kaynaklarımız önemli. Bu nedenle kaynaklarımızın içerdiği koşullar da önemli. (Uyguladığımız tüm yöntemleri kaynaklarımız olarak nitelendirebiliriz.)
Girdileri kontrol edebileceğimiz düzeyde tutabilirsek, çıktıları yorumlayabiliriz.
Bir dönümlük bahçede domateslere bunu uyguladım, biberlere de böyle bir farklı yöntem denedim diyemiyoruz. Etkileşirler. Yan bahçedeki bitkiler ile de etkileşirler. Siz aynı dönemde,farklı bitkilere farklı uygulamaları deniyorsunuz. Nasıl kontrol edebiliriz ki ?
Bu guruba bu uygulamayı yaptım, yeterince uzaktaki guruba farklı uygulamayı yaptım. Sonuç şu oldu diyemiyoruz. Hepsi içiçe.
Sabırlı, daha kontrollü, asla merakı kaybetmeden. Yaşadıkça öğreneceğiz. Ömrümüz uzun olsun