View Single Post
Eski 22-07-2022, 20:54   #211
halcur
Ağaç Dostu

halcur's Avatar

Giriş Tarihi: 10-12-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Geçmiş olsun, bahçenizdeki sorunlar en kısa zamanda sona erer umarım.

Kabak-hıyar hariç verim sorunum yok aslında. Yukarıda da belirttim, eşe dosta, komşuya ikram ediyorum. Geçen sene en çok fasulyede sorun yaşadık. Bu sene şimdilik fasulye de iyi gidiyor.

Bitkilerde kuruma ya da güdük kalma problemi yaşamadım.

Tür konusunda size katılıyorum. Bölgeye uygun ya da dayanıklı türler seçilmeli. Domateslerin bir türünde çatlama ve mantar hastalığı yoğunken diğer birkaç tür çok iyi gidiyor. Bu sene iyi verim aldığım, hastalığa dayanıklı türlerden tohum alacağım. Seneye onlardan ekerim. Şimdilik oturak türlerden vaz geçtim.
Fasulyede de aynı. Annemden aldığım kırmızı çizgili barbunyanın hem yeşil yemesi hem de kurutması hem de verimi çok iyi. Ayrıca Tozaklı Yağlı Fasulyeyi, diğer fasulye kadar verimli olmasa da, de beğendim. Oturak fasulyeden vaz geçtim. Seneye bu ikisiyle yola devam.
Patlıcan konusunda da karar verdim. Adana Patlıcan bence en lezzetlisi, verimli de.
Kabak ve hıyarda da netleştim. Kara kabak ve dolmalık top kabak iyi. Herhangi bir balkabağı da ek olarak olur.
Dikenli salatalık ve Beith Alpha şimdilik hıyar olarak beni doyurur.
Etiketleme ve hafıza sorunum olduğu için birçok bitkinin adını unuttum. Mesela kavun. Ektiğim türün adını hatırlamıyorum. Etiketini de bulamadım. Yeşil ve olmamış görüntülü. Kestim, sulanmamış, taş gibi, elma yer gibi ye ama çok lezzetli. Seneye ekilecek.
Karpuzlara yakında karar vereceğim. Bamyaya da... Aslında kırmızı bamya ve Yalova idi galiba..Verim ve lezzet olarak iyi.

Nem ölçen cihazı TCM de tavsiye etti, aklımda.
Burası Adana, ne kadar sularsan sula azdır. Dediğim gibi, "Türkiye'de cehenneme en yakın yer." Ama yine de yarım saat civarında sulayarak düzen kurmaya çalışıyorum.
Bu mesaja ek:

- Kabaklar muhtemelen pazar günü cenaze töreni düzenleyeceğiz. Dost ve ahbaplar davetlidir.

- Fasulyeler için babam, "Tohuma bırakırsan ürün vermez artık." demişti, fasulyeler yine de tohuma bırakmıştım, onlar da son günlerini yaşıyor gibi, atağa geçer, hayata döner mi bilmem.

-Biberlerde şimdilik verim güzel ama özellikle Karasalı salçalık biberlerde dip çürüklüğü var. Yumurta kabuğu sıvısı verdim 2 gün önce, bugün de kül suyu, fazla olduysa bilmem.

-Domatesler, özellikle Hafize ve Bulgar çok güzel. Bu arada domatesleri iğfal eden alçağı yakaladım. Kokulu böcek! Etkili ama zararsız ya da az zararlı bir uzaklaştırma yöntem bilen varsa, desteğinizi bekliyorum.

-Kırmızı bamya çok verimli. Listeme girdi.

-Patlıcanlar gümbür gümbür. Bir kaç aile beraber yiyoruz/Herkese ikram ediyoruz. Devam eder inşallah.

-Yeşil yeşil görünmesine bakmadan kavunlardan birini apardım. Birazdan yerim.

-Bradford karpuzumda bir meyve vardı. Nedendir bilmem ulmuş. Yediğim karpuzun çekirdeğinden ektiğim karpuzun tadına baktım, güzel. Üç adet eve getirdim. Bugün-yarın lezzet testine girecek. Salbaş karpuzu da yakında sahneye çıkar.

-Mümkün olursa fotoğraflar gelecek.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön