Kıymetli dostlar vermiş olduğum kimyasal kullanmama mücadelesine sarfettiğim onca emeğin heba olmaması adına bir seferlik yenik düştüm. Resimlerini çekmediğim için paylaşamadım. Kiraz ağacında oluşan yoğun bit faaliyeti havaların yağmurlu seyriyle iki kiraza daha ordan salatalık kabak karpuz kavunlara oradan domates patlıcan fasülyelere dağıldı. Ara ara uygulamalar yapmış olsam da yağmurun yıkaması ve sık ilaç uygulamasına müsaade etmemesi sebebiyle bit faaliyeti önü alınamaz duruma geldi. Arap sabunu ve gülleci ile yaptığım uygulamalar sonuç vermedi. Bir tanıdığın tavsiyesiyle bir atımlık bit ilacı aldım kendisinden (ismini hatırlayamadığım iki maddenin karışımıyla mavi renkli bir karışım elde ediliyor). 4-5 gün önce yapılan bu ilaçlama ve sonrasında gülleci uygulamasının dün sonuç verdiğini hayli yoğun miktarda bitin ölüp döküldüğünü gördüm. Tek temennim bitkilerin tabanında malç naylonu olduğu için toprağa karışmamış olması. Bu sene hava muhalefetinden kaynaklı hem arı hem bitkiler konusunda muzdaribim. Bala yürüttüğüm 3 kovanım vardı. Biri oğula meyletti bölmek durumunda kaldım, biri yalancı anaya gitti, biri anasını öldürdü. Yalancı(daha doğrusu ana yokluğundan kaynaklı işçi arıların yumurtlaması(arıcılar yalancı diye nitelediği için bu ifadeyi kullanıyorum)) ana olan kovanı adi çürüklük olan ve sonrasında çıta tabanlarında güve ile karşılaştığım zayıf kovanımla birleştirdim. Anasını kesen kovana yeni ana alıp verdim(umarım kabul eder zira çok hırçın bir arı).
|