Merhaba Mahir bey.Nasılsınız?Mesajınızı geç gördüm kusuruma bakmayın.Sağlık sorunları yüzünden uzunca süredir siteden ayrı kaldım.Çekirdekten yetiştirdiğim Ginkgo ağaçları gerçekten özel oldular .Bazıları 1 m'ye yaklaştı.Balkonda olmalarına rağmen iyi gelişenleri oldu aralarında.Yerini bulsalar ,derin toprakta ve güneş altında çok büyüyecekler.Keşke bahçem olsaydı da gelişmelerini görseydim.Bende ki fidanlar değerli çünkü tohumdan yetiştiler.Fidanlıklarda bulabilecekleriniz ise çelikle çoğaltılmış olacaktır.Bu tür nesli tehlike altında olan türler listesinde maalesef.Nedeni de işte bu çelikle çoğaltma.Çelikle çoğaltılırken erkek ağaçların tercih edilmesi buna neden oluyor.Bu da biyolojik çeşitliliğini etkiliyor.Çekirdekten yetişen bir Ginkgo ağacının erkek veya dişi ağaç olacağı ancak 20'li yaşlarında belli oluyor.Dişi ağaçlar meyveleri yüzünden pek rağbet görmüyorlar.Bu yüzden erkek ağaçtan çelikle erkek ağaç yetiştiriyorlar ve bu da türünün geleceğine zarar veriyor.Bence dişi ağaç yetiştirmekte hiç bir sorun yok.Hatta meyveleri yani tohumları ayrıca değerli.Dişi Ginkgo bonsailerde çok değerli çünkü çok nadirler.Sorunuza gelecek olursak soğuga dayanaklıdırlar.Köyünüz hangi bölgede acaba?Ekileceği yeri görsem,yaşatılacağından emin olsam en iyi gelişmiş fidanlarımdan gönül rahatlığıyla hediye ederim.Çünkü asıl olan toprakla buluşması.Balkonumda gelişmeleri mümkün değil.Saygılarımla.
|