Ben de şu zamana kadar hindistan cevizinin ülkemizde yetiştirildiğini düşünüyordum. Ki, bir kaç gündür bayağı uzun uzun özümseyerek yorumları inceledim, konular içinde en ilginç olanı bence, hatta enteresan yorumlara dahi denk geldim.
İklim değişikliği kimi yerde fayda, kimi yerde köstek, kimi yerde büyük zararlara neden olabiliyor. Bazı ülkelerde, kuraklık, bazı ülkelerde sel felaketleri oluyor. Maalesef bizde ise aşırı soğuma ve yağışlar var, yazın aşırı yağışlar sel baskınları, kışın üst üste gelen zirai don tehlikeleri, bu bağlamda en kolay yetişen türler bile don hadisesi yüzünden bu yıl kurudu.
Ağaçlar forumdaki üyelerce iklim değişikliğinin ülkemiz de kış mevsimlerinde ısınma olarak hesap edildiğini ve bunun tropikal bitkilerin kolay yetişmesinde destek olabileceği olasılığını hesaba katan yorumlara denk geldim. Isınan biz değiliz kutuplar, kutuplar ısındıkça buzlar enerji kaybediyor, kaybettiği soğuk hava enerjisi ise en çok bizim ülkemize iniyormuş...
Anlaşılan o ki bu süreç çok uzun yıllar başka nesillere taşınacak bir vaka olmaya devam edecek. Yani bu konuda takip ettiğim bir kanalda iklim değişimi hakkında maalesef hiç iç açıcı şeyler söylenmiyor. Umulanın aksine dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında yer alıyormuşuz. Dünyadaki son yaşanan hava olaylarını izah edecek kelime küresel ısınma değil, küresel iklim değişikliğidir, biz ısınmıyor aksine soğuyoruz, yani her coğrafyada farklı senaryolara sebep olmaktaymış: