View Single Post
Eski 14-10-2007, 13:30   #34
discover
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-03-2007
Ormanbotaniği ağustos eylül demiş ama en uygunsuz dönemmiş. Denedim olmadı. İnternetten araştırınca mart nisan döneminin çelikle üretim için uygun dönem olduğunu öğrendim. Netten toplaığım bilgiler şöyle, denemesini mevsimi gelince yapacağım inşallah
* Ocak-Nisan aralığı, yarı odunsu çelikler kullanılır. Deney çalışmasında 13 yaş üstü ağaçlardan alınan çelikler kullanılmış.
* Muamelesiz çelikler en iyi sonucu Nisan dikiminde verir. Başarı oranı çeliklerin alındığı klonlara göre değişiyor(ortalama %34-50).
* Muameleli çelikler yine en iyi sonucu Nisan da veriyor.(%85 e kadar, %/1.5 IBA).
* IBA uygulamasında toz IBA nın, alkolle hazırlanandan daha iyi sonuç verdiği görülmüş.
* En zayıf ve düşük oranlı köklenme Temmuz-Ekim arasında. Diğer veriye göre Aralık ayında.
* Genç ağaçlar yılda ortalama 60 cm boy atar.
* Tohumdan çoğaltımda 20 C de 1-2 ay içinde çimlenme oluşur. Kök Çürüklüğüne hassastır. Su kontrollü verilir ve iyi havalandırma sağlanır. İlk kışını serada geçirmesi sağlanır, sonraki ilkbaharda araziye dikilir. Dikim işlemi ingilterede geç kışta yapılıyor.
* Gölgeleme yapılmayacak. Tam aydınlık en iyi sonucu veriyor.
* NAA toz hormon uygulaması da köklendirmede iyi sonuç veriyor.
* NPK gübrelemesi köklenmeyi azaltıyor. Gübreli toprak tercih edilmeyecek. Sadece N gübrelemesi yapılırsa etkilemiyor. Arizona servi çeliklerinde ise NPK veya N gübrelemesi köklendirmede olumlu sonuç veriyor.

discover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön