View Single Post
Eski 15-05-2022, 20:05   #76
kızıl-çam
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-10-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sultan Korusu Mesajı Göster
Arkadaşlar, öncelikle hepinize teşekkürler. Ardıç konusunda verdiğiniz bilgileri okudum. Bizim köyümüz Maraş Elbistan'ın dağ köylerinden. Rakım 1900-2200 arasında. Burdaki çıplak dağlar eskiden tamamen ardıç ormanlarıymış. Zamanla insanlar yok etmiş. Şimdi 2200 metrelik tepelerde tek tük ardıç, alıç, kuşburnu gibi kendiliğinden olan çalılar var. Köyün içerisinde dut kiraz kayısı elma gibi çok çok az ağaç var. Ben bu dağların zirvelerindeki ardıçlardan çoğaltıp hem köye hem de dağların eteklerine dikmek istiyorum. En önemli sorun burası çok soğuk karlı ve rüzgarlı. Ardıç bunlara dayanıklı demişsiniz. Tohum sonbaharda toplanır demişsiniz, bu ay içerisinde bunu yapamaz miyim? Ya da ardıç, kuşburnu, iğneden çelik köklendirme yapmam mümkün mü? Bir de biz kayısı diktik ama kar buraya 2 metreye kadar yağıyor. Fidanlar kardan kırılıyor. Ardıç buna karşı da dayanıklıdır diye duydum. Köyde evimin önüne ardıç dikmek istiyorum. Ardıçları acaba sulak kısma mi dikeyim daha kıraç kesime mi?
Teşekkürler.
Sedir ağaçları muhtemelen Elbistan bölgesinde doğal olarak bulunmuyordu, onun için yabancı bir tür olan sediri getirmektense o dağların yerli türü olan ardıcı çoğaltmanız yaban hayatı için çok daha yararlı olacaktır. Bir ağacın yavaş büyümesi o ağacı ekolojik olarak değersiz yapmaz. Sadece yeşil görüntü verecek olan sedirdense canlı çeşitliliğini destekleyecek ardıçla ağaçlandırma yapmak daha yararlı olacaktır. Ardıçları o dağlarda yeniden yaygınlaştırmanız dileğiyle...

kızıl-çam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön