Tazlar sarı domates fide iken fark edilmiyordu ama şu anda bazı ağaçların yaprakları diğerlerine göre daha sarı ancak bazıları ise yeşil.Şu an için birşey yapmadım tohumları karıştırdığımı düşünmüyorum .Belkide çaprazlanmış tohumlar vardı içinde gelen tohumların yeşil yapraklılarda sarı domates tutacak merakla bekliyorum.Çiçekleri daha yeni açmaya başladılar.Bu arada tazlar sarı domates,omuzca domates oturak tipte domatesler ancak aunt ruby'yi sırık domates beklerken yarı sırık gibi daha çok oturağa yakın bir çeşit çıktı çok dallı budaklı sırık götürmek imkansız.Bu yüzden oturak olarak deneyeceğim.

Bu yıl raubenin ikinci yılı ve çok fazla meyve tuttu.Dik büyüyen dallardan meyve tuttuğunu okumuştum ama böyle dallanıp normal böğürtlen formunu aldı gerçi herhangi bir budama yapmadım.

Aliş domates bütün filizlerinden arındırılmış ve bambu ve iplerle desteklenmiş hali,dik şekilde dikilmiş bambulara paralel 3 sıra daha bambuyla ve iple destekledim.Bunu yanlızca bu tipteki küçük çeşitlere yaptım karşı tarafta bulunan garnet ve sn.Violet'ten gelen bir çeşitede aynı destekleri yaptım.Normal sırık çeşitlere tek bir tane bambu diktim eğer meyve tutumuyla beni şaşırtacak iri boy ruby red ,heybetli gibi çeşitler olursa fazladan destekleyeğim yanlardan.Aliş ve garnet gibi çeşitler bazı domates anaçlarıyla çok daha mükemmel sonuçlar ortaya çıkarabilir.Özellikle aliş çeşiti için mesela bu anaçlar genelde asma gibi boy atıyor inanılmaz hızlı büyüyorlar ve bu hızlı büyüyen anaçlar üzerine çeşiti aşılandığı zaman bu büyüme gücünün çoğunluğunu meyveye aktarıyor.Elimde ticari bir çeşit var armstrong isminde ancak bu çeşit hibrit olduğu için o kadar ilgimi çekmiyor vejatatif çoğlatmak mümkün ancak işe yaramaz çok kalın.Elimde tohumu olan yabani çeşitler var galapagos gibi forumdan satın almıştım.Bu çeşit oturak bir çeşit ancak öyle böyle değil hem çeri tipte meyveler veriyor hemde çok geniş bir alana yayılabilecek kök sistemine sahip.Elimdeki oturak vahşi domateslere aliş ve garnet aşılayacağım ancak tarlada birebir kaşılaştırma için çok geç kaldılar.Yinede gözleme dayalı bir karşılaştırma yapacağım.
Şimdilik bu kadar gelişmeler.