@ Muda nın yazdıkları ile zıt bir şey ekliyeyim. Ancak kendisi bire bire gözlemlediği için benim yazım biraz havada kalmış olacak, bu arada kendi yazdıklarımı tam olarak benimsemediğimi ve tartışmaya açık olduğunu belirtmek isterim.
Toprağın özellikle üst tabakasını müthiş bir ekosistem olarak düşünün. Milyarlarca faydalı mikroorganizma kendi içlerinde düzen kurmuşlar ve toprağı işliyorlar zaten (barsaklarımız gibi düşünelim) Biz bu sisteme ne kadar müdahale edersek kurulu düzeni bozmuş oluyoruz ve süreç baştan başlamak zorunda kalıyor. Bilinçsiz antibiyotik kullanarak barsaklarımızdaki tüm faydalı mikropları da öldürerek bir çuval inciri heba ettiğimiz gibi.
Burada kafamdaki sorular; toprağı 'Fukuoka' gibi hiç işlemeyelim mi. Sadece ekim - dikim öncesi işlemek yeterli mi. Yoksa fırsat buldukça hasat sonrası, ekim-dikimden daha önce ve hemen ekim öncesi gibi yılda en az üç kez kurcalayıp durmak mı gerek.
Geçen sene şöyle yaptım; 4-5 yılda bir toprağı derin sürmek lazım. Üst tabakanın altındaki kısmın sertleşerek suyun aşağı geçmesini engelleyen tabakasını kırmak amaçlı. Zamanı gelmişti ekim öncesi derin sürüm yaptık bir kez, ekimle aynı gün de çapa makinesiyle bir kez daha geçtim. Hasat sonrası kışa sürülmeden girmişti bahçe. Sulama damlama ile oluyor. Sadece domateslerin diplerine damlama deliklerinin üzerine iki üç haftada bir ikişer avuç hayvan gübresi döktüm. Şunu gördüm ki domateslerin dipleri diğer sebzelere göre suyu daha çok muhafaza etti. Yani üç günde bir su verilecekse bu süre 4-5 güne çıkabilir. Bu sezon da hasat sonrası bahçe olduğu gibi duruyor hala. Sadece fidanların köklerini çıkardım ve yaklaşık yarısına gübre amaçlı kış başında bakla ektim.
|