Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Eklenti 723553
Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Eklenti 723554
|
Bu şekil çok karışık.
Tohumları yanyana 1-2 cm aralıklar ile yerleştiriyorum. Alta doğru en çok 5 sıra oluşturuyorum. Kağıt havlu şeffaflaşacak kadar nemli iken yerleştirip, kilitli poşete (havasını alarak ) yerleştiriyorum. Poşete tohum ismini yazıyorum.
Bir hafta geçtikten sonra, ışığa tutarak, uç verip vermediğine bakıyorum. Uç boyu 1-2 mm ye ulaşanları ayırıp, bardaklara ekiyorum. Kalanları tekrar poşete yerleştiriyorum. Her gün gözleyerek işlemleri tekrar ediyorum.
Tohumları bir gün (Tohuma göre süre değişiyor.) ıslattıktan sonra ve havluya yerleştirmeden önce 9 su 1 sirke karışımında 30 dakika bekletip, iyice yıkıyorum.
NEDEN BARDAĞA ALIYORUM?: Islak havlu yöntemlerinde (rulo yapılan dahil) nem fazla geldiği için fidenin boyun bölümü aşırı uzuyor. Toprağa aktardığınızda dik duramıyor. Uzun boyunun toprak altında kalmasını isterseniz kök çok derine gidiyor. Sonuçta fidan boyunlu fideler oluşuyor.
Çimlenen tohumların bir bölümü (toprağa alındıktan sonra) büyümesini sürdürmüyor. Bunu ön şaşırtma olarak değerlendiriyorum. (Bu işlem sırasında bende hata yapıyor olabilirim.)
Filizlenme aşamasında fazla nemli olmayan toprak ile yetiştiğinden gövdesi orantılı oluyor.
Toprakta çimlendirmeye göre en iyi tarafı nem kontrollü fide büyütebilme oluyor. Çimlenme için gereken nem filizlenme döneminde fazla geldiği için boyun bölümü istenenden uzun oluyor. Havlu yönteminde bundan kaçınmak daha kolay. Toprakta çimlendirmede toprak karışımını oluşturmak, nem oranını tutturmak zor işler.