View Single Post
Eski 24-01-2022, 17:06   #10
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
Sadece tahıl karışımı kullanmak gerekiyor. Bu tür fermantasyonda patates veya başka sebze artığı kullanılmıyor. 2-3 defa yapınca su oranını tam olarak ayarlarsınız. Kabaca 1:2 tahıl:su gibi oluyor. Çorba gibi olmasın. Ilık su kullanmak (40 derece civarı) ve oda sıcaklığında bir yere almak da önemli.

Bu fermantasyon 3 günlük, fazlası çok fazla laktik asit üremesine sebep olur. 3 gün sonunda pH 4 oluyor.

Sadece tahıldan yapınca çok fazla bir gaz çıkışı olmuyor. Gazını almak gibi bir şeyi yapmam hiç gerekmiyor, 3 gün sonunda en fazla fıs diye bir ses çıkıyor. Yani, hava kilidine filan gerek yok. Fermantasyonda başlatıcı bakteri olarak Lactobacillus Plantarum önem kazanıyor. Kısa sürede hızlı fermentasyonda sahnelerin astsolistidir Olgunlaşmış turşuda en son kalan asite dayanıklı probiyotiktir. Bu yüzden kolay ve garantili olduğu için turşu suyu demiştim.

Kalsiyum eklentisini de başta kuru olarak tahıla karıştırmak, asitik ortamda kalsiyumun da çözünüp yarayışlılığının artmasını sağlıyor.

Eklenen tahıl dışı şeyler, lactobacillus yerine S. cerevisiae mayalarının hakim olup alkol üretmesine sebep olabilir. Buna dikkat edilmeli. Kokusunda alkol kokusu sezilirse dikkatli olunmalı. Alkol tavuklara toksiktir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön