Yazılanları okudum ve bende yapmaya karar verdim. 6 ay kadar önce altı çatlak bir plastik kovaya kompost kaplarındaki gibi delikler açıp kullandım. En alta kahverengi malzeme yaprakları üstüne çim biçme makinası artıklarını onun üstünede ormandan aldığım toprağı hafif karıştırıp serdim kovayı kat kat istifledim.
Kahverengi malzeme olarak artan küflenen ekmekleri dahi kullandım. Biraz da çevre çit budamasından artan küçük dal parçalarından koydum. İki parmak kalınlığı bulan katların arasına birer tutam üre yani azotlu gübre ekeledim. Katlar arasını çamur olmayacak şekilde ısladım.
2-3 günde bir yığını kontrol ettim. Kızışma başlayınca arasıra karıştırarak her tarafını havalandırdım. Kızışma yavaşladı ama kompostum olmamıştı. Bu süreç 2 ayı geçti.
Bu zaman diliminde yığını ara sıra suladım. Biraz abartmışım herhalde çamur oldu. Sulamayı kesip içine biraz daha toprak kattım üzerini açtım. 4. ayın sonunda kompost nemli bir hal aldı ve olgunlaştı. İçindeki çam ibrelerinin bazıları bahsedildiği gibi tam çürümemişti. Ben de onları yeni kompostuma katmak için ayırdım.
Benim kompostum biraz geç oldu bu da fazla sulamaktan ama arkadaşlara tavsiyem toprağı çok kuru koymasınlar ve çok sulamasınlar, zaten yeşil malzemenin suyu yetiyor. Yoksa sinek koku ve çürüme oluyor. Dal ve kalın odunsu parçaları mutlaka parçalasınlar yoksa tam komposta karışmıyorlar ve elerken çıkıyorlar.
Şimdi yeniden yaptım ve sulamadan toprağı nemli koydum ve birazda eski komposttan ekledim. Zevkli bir iş. Herkesin denemesini tavsiye edeim. Başarılar.
|