View Single Post
Eski 07-12-2021, 10:34   #14
köpük_bahçesi
Ağaç Dostu
 
köpük_bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2020
Şehir: Nevşehir/Karaman
Mesajlar: 150
13.Perilla (Biftek Otu)

Bitki türü: Şifalı Ot
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: biftek otu - Perilla, Perilla frutescens
Tohum çeşit adı:
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Nevşehir
Size nereden geldi: Sn meeteine
Tohumun kökeni : Asya
Kullanılan gübreler : Büyükbaş Gübresi
Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2021 Kasım

Bilgiler Sn. istcallst'in paylaşımına aittir.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Nanegiller ailesinden olan Perilla Otu vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkidir. Kırmızı ya da yeşil renktedir. Kırmızı perillada hafif anason kokusu vardır ve yeşile göre daha az baharatlıdır. Tadı tarçını andırır. Kalsiyum ve demir açısından zengin olan yaprakları, baharatlandırma, renk verme, turşu yapımı ve garnitür olarak kullanılır. Kırmızı perilla’yı Japonlar, zencefil turşusu yapımında kullanırlar. Yeşil perilla yaprakları ise Japonya’da, suşi’yi sarmada ya da sashimi yanında garnitür olarak kullanılır. Bitki iyice geliştiğinde 80-85 günde yaprak hasadına başlayabilirsiniz. Bizim mutfağımızda hiç bilinmiyor olsa da özellikle Asya mutfağında çok kullanılır. Ayrıca turp turşusunu ve Erik Umeboshi (Sanırım kurutulmuş bir çeşit erik) 'yi renklendirmek için de kullanılıyor. Küçük filizlerini salatalara da serpiştirebilirsiniz. Ülkemizde büyük bir marketler zincirinde yaşayan mikro filiz olarak satıldığını da gördüm. Bir diğer anılan adı ise biftek otudur.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.):
bilgileri sayın bahcedenn vermişti
Diğer tohumların aksine Perilla tohumları tazeyken çimlenmezler. Çimlenme oranınızı yükseltmek için tohumlarınızı ekene kadar (en az 1 ay) dondurucuda muhafaza ediniz diye yazıyor tohum kataloğunda.

Ben peçete arasında 4 günde çimlendirdim herhangi başka bir işlem uygulamadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabilen bitki ılıman iklim kuşağında olan ülkemizde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan lale gibi keseler kontrol edilerek tohumları alınır. Her kesenin içerisinde 2-3 tohum bulunuyor. Tohumların rengi ise krem rengidir.

Eklenen Resimler
 
köpük_bahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön