Bitki türü: Meyve
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Tamarillo/Solanum Betaceum
Tohum kaç yıldır sizdedir:
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Rize
Size nereden geldi: Karadeniz bölgesinde yetiştirilen meyveden aldığım tohumlar.
Kullanılan gübreler : Bilinmiyor
Kullanılan ilaçlar: Bilinmiyor.
Hasat yıl ve ayı: 2021 Kasım
Bitki tipi ve gelişim durumu: Küçük bir ağaç boyutunda gelişir. Çok dallı bir yapısı var.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Tam olgun hali tatlımsı ekşimsi, ilk olgun hali tatlı niyetine veya salatalarda kullanılabilir. Reçel veya soslarda kullanılıyor.
Yetiştirme özellikleri: Ilıman iklimde yetişir. Don riski yüksek olan bir bitki. Fakat kısa donlara dayandığı söyleniyor. Yarı gölgeye dikmek gerekiyor. Güneşte yanabilir. Suyu sever. Toprak hafif ve geçirimli olmalıdır.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mart ayında viyollere ekilerek fide yapılır. Mayısta kalıcı yerlerine dikilir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, çimlenme için tohumun taze olması önemlidir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir.
İklim gereksinimleri: Ilıman iklimlerde yetişir. Ya da kış aylarında iç ortama alınarak soğuk iklimlerde yetiştirilebilir. Bodur yapıya sahip olduğu için kışın iç ortama alınarak yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
ÖNEMLİ: Paylaşım 10 kişi ile sınırlıdır. Tohum sayısına göre 4-5 adet tohum koyacağım. Yeterli sayıda tohum alabilirsem fazla talepleri de karşılarım.
TROPİKAL İKLİM BİTKİSİDİR.
Yıllarca satın aldığım tohumları çimlendirmeye çalıştım. Fakat bu türde taze tohum çok önemli imiş. Karadeniz bölgesinde yetiştirip satan birinden meyvelerini aldım. Kendim taze tohum bulmakta çok zorlandığım için denemek isteyenlerle paylaşmak istedim. Tür, genellikle meyvelerden çıkan tohumlardan yetiştirilir.