Bitki türü: Mevsimlik meyve
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Altın Çilek(cape gooseberry), Physalis peruviana
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Nevşehir
Size nereden geldi: Ticari tohum
İlk paylaşan : Meyvelitepe
Tohumun kökeni : Güney Amerika
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Bahçede Physalis türünden başka çeşit yetiştirilmediği için hibridlenme olasılığı yoktur.
Kullanılan gübreler : Büyükbaş
Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2021 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: 150-180 cm arasında boylanan etrafına dal atan iyi gelişen bir bitki bahçede sırığa almaya gerek yok.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Küçük çeri domates büyüklüğünde sarı renkli ananası anımsatan tropik bir meyve tadı var.Çocuklar çok seviyor ayrıca vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek.Saksıda yetiştirecek olanlara domates budaması gibi koltuklarını almalarını tavsiye ediyorum.Geçen sene saksıda tek kökten 70 civarı meyve almıştım.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan ayında viyollere ektim Mayıs ortalarında kalıcı yerlerine diktim.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşi seviyor, toprak seçiciliği yok, suyu seviyor iyi gelişip altını kendisi malç gibi kapattığı için ben diğer sebzelerle aynı zamanda suluyorum.
İklim gereksinimleri: İlkbahardan sonbahardaki ilk soğuklara kadar yaşar.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu kuruduğunda hem yeme olğunluğuna erişiyor hem tohumu alınabiliyor.
Çeşidin Hikayesi:Güney Amerika, And dağlarında çok eski zamanlardan bu yana, yaygın olarak yetişen bitkinin meyveleri üzüm gibi küçük, ananasa benzer bir lezzete sahip. İnka yemişi olarak da tanınıyor (kaynak: Veitmeyer 1991).Daha fazlası için
Sn Meyvelitepenin bloğuna bakabilirsiniz.