malabar ıspanağı
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: 1 yıllık
Tohum Türü: Basellaceae
Tohum çeşit adı: Basella rubra
Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 yıldır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bayramiç
Tohumun kökeni (size nereden geldi):2021 etkinliklerde Sn.zir.mühendisinden aldım
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Çok dikkat etmedim.
Tohumu ilk paylaşan: Bilinmiyor
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış hayvan gübresi ve solucan gübresi
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Hiç ilaç kullanmıyorum.
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon yapılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2021 eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yaprakları etli bir sarmaşık türüdür. Çok lezzetli ve verimli bir asmadır kendisi. Adında ıspanak geçse de ıspanakla yakından uzaktan alakası olmayan ve çiğ/pişmiş olarak tüketilebilen bir tür. Özellikle ıspanak niyetine veya yumurtalı kavurması böreklere kullanıldı. siyah, koyu mor meyveleri gıda boyası olarak da kullanılıyormuş.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Meyvesinden çok yaprakları tüketilir.
Yetiştirme özellikleri: Mayısta direkt toprağa diktim. Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor ya da tohuma dönüyor gibi.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs ayında direk toprağa
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama
vb.): Akşamdan suda beklettim.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Toprağının nemli olmasını seviyor. Günlük 4-5 saat güneş isteği var, fazlasında gelişimi yavaşlıyor.
İklim gereksinimleri:Yarı gölge yeri daha çok seviyor
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Eylül ayında aldım.
20 kişiyle paylaşabilirim