View Single Post
Eski 15-09-2021, 18:08   #406
serdar bozkurt
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-04-2019
kahvelerin son durumunu ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

2,5 yıla yakın bir süre oldu kahve yetiştirme serüvenine başlayalı. geçen yaz güney cepheye bakan cam balkonda kalan bitkiler güneş ve adana sıcağında neredeyse tamamiyle telef oluyorlardı. (güney cephede güneşe maruz bırakmamdaki neden brezilyada doğrudan güneş altında yetiştirilebildikleriyle ilgili okuduğum makaleydi. hata yaptığımı acı bir şekilde öğrendim)

bu sene aynı hataya düşmedim ve kuzey cepheye aldım mart sonunda. kuzey cephede olmasına rağmen ağustos sıcaklarında 34-35 dereceler civarı sıcaklıklara dayanabildi(dijital termometreyle düzenli olarak kontrol ettim) burada anladığım kadarıyla asıl önemli olan şey doğrudan yakıcı güneşe maruz bırakılmamaları. gölgede oldukları müddetçe, yaprakları ve toprağı nemli olmak şartıyla ideal yaşam ortamı olan20-28 derecelerin çok daha üstü sıcaklıklarda hayatta kalmayı başarabiliyorlar. şu an gayet iyi durumdalar. kasım sonu gibi yine güney cepheli cam balkona alacağım. adana ikliminde ısıtıcıya gerek dahi duymadan geçen kışı atlattılar. hatta şu kadarını söyleyebilirim ki adana sıcağı adana soğuğundan daha ölümcül oldu kahveler için. kışı açıkta geçirebileceklerini ise düşünmüyorum. örtü altı rahatlıkla yetiştirilebilir gibi duruyor adanada.

bitkilerin boyu 60-70 cm civarına ulaştı. bahar başlangıcında saksı değiştirmeyi düşünüyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen serdar bozkurt : 04-10-2021 saat 13:33
serdar bozkurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön