ekim dikim zamanlarımı her yıl paylaşıyorum, çünkü kendim de unutup bakıyorum

mümkün olduğunca da sadece resim değil de bilgi - deneyim paylaşmak istiyorum. Bunu yaparken de en sevdiğim; bahçeme ziyarete gelenlerin önerilerini okumak. Bazen aynı şeyleri pek çok kez paylaştığım da oluyor ve bu sebeple her şeyin resmini de aktarmak istemiyorum.
Kaolini ilk kez kullandım ve şu ana kadar daha önce olan sorunları da görmedim. Ancak bu yıl sabah çiyi de az, belki esas faktör budur. özellikle domatesler pek güzel gidiyor. Mantara kaolinin olumlu etkisi olmaz diye düşünüyorum. Benim de merak ettiğim sorular var, bir kaç yerde sordum cevabını bulamadım, araştırırken bulduklarım; fide dikiminde değil de biraz büyüyünce kaolin uygulanır, ilk atış için % 5 sonrakiler % 2,5 ağırlık oranıyla atılmalı. Misal 10 lt. Suya yarım kilo kil hesabıyla. Kaolin kili çoğu ilaç gübre ile karışıyormuş, hümik asit ile de karışır herhalde ama ben her ürüne kil uygulamadığım için karıştırmadım. Gülleci ile karışmasa iyi olur diye düşünüyorum, önce hümik asiti uygulayıp sonra kil attım. Rüzgar
vb. Etki ile ayrıca yeni çıkan dal - yaprak - ürün için ara ara kil % 2,5 oranıyla tekrarlanırmış. Ben geçen attığımda oranı yanlışlıkla düşük tuttuğum için önümüzdeki hafta % 2,5 ile tekrar uygulasam iyi olacak herhalde. Mümkün olduğunca ilaç atmıyorum. Dediğim gibi sadece biber ve patlıcana az bölgeye decis uyguladım. Yeri gelmişken çiçeklerdeki mantar için de bir kaç kökte görülen hastalık için topas kullandım, tek kullanımda tamamen düzeltti, mükemmel ilaç çiçekler için. Domateslere de bir kez sistemik ilaç attım mantardan koruma amaçlı. Bahçede hastalık belirtisi görülünce duruma göre sistemik olan ve/veya olmayan ilaçlar bir kez, önceden görülmesine bağlı iki üç kez kullanılabilir. Geçen sene domateslerdeki mantarı aynı ilaçla üç uygulama ile önlemiştim. Ancak çiftçiler gibi hastalık görülmeden tüm ilaçlardan ne varsa karıştırıp kullanalım mantığı bizim gibi hobiciler için geçerli olmamalı. Sonuçta doğaya başvurduğumuz için insan eliyle üretilen şeyleri ne kadar az kullanırsak o kadar iyi olacaktır. Fenni gübre kullanmıyorum hiç. Toprak yapısı bozuk değilse bence kimse de kullanmamalı.
Domatesler için kaolin kilini mutlaka kullanın derim, bir de geçen iki senedeki benim domateslere bakın bi, ilaç ismini de yazmıştım.
Sonuç: Amacımız her yıl bir kaç tık ileri gidebilmek. Benim bahçenin ilk resimlerine bakarsanız değişimi, acemiliğimi görürsünüz. Biz kalfalığa geçmek üzereyiz, forumda çok usta var, takip edin mutlaka.