Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 17-08-2021, 11:01   #1495
halcur
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 606
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Oturak domateslerin toprakla teması sonucu mantara yakalanma riski yüksek olduğu için tamamen sırık türler seçildi bu yıl. Sabah çiyi başta kabakgiller olmak üzere domates - patates - ve bazı çiçek türlerinin mantara yakalanma olasılığını arttırıyor yaylada. Üç yıldır domateslerde mantarla mücadelemiz sürüyor. Bu yıl bahçedeki yerini tamamen güneş gören, eski yerinden uzak yere aldım, fide dikiminde solucan gübresi, sonrasında bir kek kökten iki kez yapraktan hümik asit uygulandı. İki kez de damlama delikleri üzerine büyük ve küçük baş yanmış hayvan gübresi atıldı. Sulama 20 cm. lik delikleri olan saatte 2 lt. su verebilen damlama sistemiyle üç günde bir hava sıcaklığına göre 1-1,5 saat süreyle yapılmakta. Bahçede sadece domateslere koruma amacıyla hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte bir kez sistemik mantar ilacı uygulandı. Yoksa sporların bahçenin diğer taraflarında da yayılmasına izin verirsek bu tür ilaçları daha fazla kullanmak zorunda kalacaktık. Domates - patates - kabakgiller - biber - lahana - karnabahara iki kez % 5 ve % 1 (ağırlık ölçümü yanlış yapıldığı için, yoksa ikincisi % 2,5 oranında atılacaktı) oranında kaokil uygulandı. Patlıcan ve biberlerin köklerini keserek deviren tel kurtlarına karşı uzun süre müdahale edilmedi ancak fideler devrilmeye devam edince kimi köklere sadece bölgesel (hatta zararı minimuma indirmek için noktasal) insektisit uygulandı. Şu an başta domatesler olmak üzere oldukça iyi durumda bahçe.
Domates kök araları 50 cm. Aslında oturak 50, sırık cinste 40 cm. yeterli ama yer müsait olunca sıra aralarını da geniş tutarak 110 cm. yaptım. Bu sayede ilk çapayı çapa makinesiyle yapabildim. Artık sadece damlama borusunun etrafında çıkan otlar temizleniyor, nem olmadığı için diğer yerlerde ot çıkışı çok çok az.

Domateslere destek için spiral inşaat demiri kullanıldı önceki senelerde olduğu gibi. İki demir arasında üç kök var. Dipten itibaren yaklaşık 15-20 cm. de bir sera ipi fide gövdesi arada kalacak şekilde sarılıyor demire. Resimdekiler birer kilo üzeri domates verebilen kırmızı Bulgar domatesleri. Bu yıl kendi rekorumu kırmaya niyetliyim.

Biber; tatlı ve acı biber çeşitlerini bahçenin iki ayrı köşesine diktim. Biliyorsunuz biberde tozlaşma olasılığı son derece yüksek, bir kaç km. den dahi farklı türlerle tozlaşabiliyor. Bu şekilde bari tatlı acıyı ayıralım dedik.

Forumda bolca paylaşıp dağıttığımız diğer domates çeşidi olan Blue Beauty nin kardeşi Black Beauty. Üzerindeki beyazlıklar kaolin kili.

Bakliyatlar; Karadeniz den gelen @Zekoş un barbunyası, şeker barbunya, Alman fasulye, oturak irice kuru fasulye çeşitlerimiz. Tek tük fasulyeler olmaya başladı. Ekimde kök araları 35 cm. civarı, her ocakta cinse bağlı 2-3 kök bırakıldı. Bambu ve kargılar destek yapıldı, sıraların baş - son ve ortalarına domateste kullandığımız inşaat demirlerinden koydum ve uç kısımlarından tüm destekleri yine sera ipiyle birbirine bağladım. Bu sayede hem rüzgarda devrilme riski çok azalıyor hem de kısa kargılarda uzamaya devam eden kollar ipler üzerinden devam ediyor.

Karpuz; Bradford karpuzu.. Kök araları 50 cm. İi sıra ekildi, yaklaşık 50 kök, sıra arası bir boş bırakılarak 2 m. nin üzerinde açıldı, kollar bu arada uzuyor. İki yıldır tip olarak buna benzeyen Amerikan yerlilerine ait kırmızı çekirdekli Ireniwaki karpuzunu üretmeye çalışıyorum, tohum az olduğu için ortam şartları da uygun olmayınca arada kayboluyorlar. Karpuzlarımız halen yumruk büyüklüğünde..

Bu yıl olursa bir iki petek bal yeriz, olmazsa tozlaşmaya katkısı olsun diye bahçenin uç tarafına bir kovan arı koydum. Çalışıyor keratalar, özellikle kabakgillerin üzerinde uğultu ile dolaşıyorlar.

Bulgar domates

Eklenti 720980

Black Beauty

Eklenti 720981

Şeftali ve pembe çeri

Eklenti 720982

Eklenti 720978

Eklenti 720979

Sayın TCM, çok güzel bir anlatım olmuş. Keşke tecrübeli üreticilerimiz aşama aşama, hangi zaman aralığında ekilir, sulanır, ilaçlanır, gübrelenir... Bunları paylaşsa, bizim gibi acemiler de faydalansa...

Problem şu ki çok kişi çok şey yapıyor ve bunları da paylaşıyor ama binlerce sayfanın arasında kaybolup gidiyor. Kaolin ile EM.A, Gülleci, Hümik asit karışır mı? Oranları ne olmalı?İlaç kullandıktan sonra ne kadar zaman sonra organik katkı malzemeleri kullanılır? Hangi ilaç ne zaman kullanılır? Hangi gübre ne zaman ne kadar kullanılır?
Üretim takvimi gibi bir çalışma yapılsa yani. Sabit bir sayfa oluşturulsa, üyeler günlük/haftalık o sayfadaki/takvimdeki bilgileri takip ederek üretim yapsa. Ne büyük bir kolaylık olurdu.


İki senedir bostan yapıyorum. Geçen seneki "bismillah"tı. 4 garık üretim yaptım. Her garık 3 metre uzunluğundaydı. Bu sene 14 garık 4'er metre uzunluğunda. (Çapa makinesi çok faydalı bu arada.) Seneye Allah kerim.
Bu sene domateslerden fayda görmedim. Hastalandı. Söktüm hepsini. Şunu anladım "tam organik" üretim benim için çok erken. Seneye mildiyö, yeşilkurt, tuta için ilaç kullanacağım gibi görünüyor.

Yukarıdaki güzelim domatesleri ve onunla ilgili süreci anlattığınız yazıyı görünce ben de aklıma gelenleri yazayım dedim. Sürç-i lisan ettiysek affola.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön