Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 17-08-2021, 10:05   #1491
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Oturak domateslerin toprakla teması sonucu mantara yakalanma riski yüksek olduğu için tamamen sırık türler seçildi bu yıl. Sabah çiyi başta kabakgiller olmak üzere domates - patates - ve bazı çiçek türlerinin mantara yakalanma olasılığını arttırıyor yaylada. Üç yıldır domateslerde mantarla mücadelemiz sürüyor. Bu yıl bahçedeki yerini tamamen güneş gören, eski yerinden uzak yere aldım, fide dikiminde solucan gübresi, sonrasında bir kek kökten iki kez yapraktan hümik asit uygulandı. İki kez de damlama delikleri üzerine büyük ve küçük baş yanmış hayvan gübresi atıldı. Sulama 20 cm. lik delikleri olan saatte 2 lt. su verebilen damlama sistemiyle üç günde bir hava sıcaklığına göre 1-1,5 saat süreyle yapılmakta. Bahçede sadece domateslere koruma amacıyla hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte bir kez sistemik mantar ilacı uygulandı. Yoksa sporların bahçenin diğer taraflarında da yayılmasına izin verirsek bu tür ilaçları daha fazla kullanmak zorunda kalacaktık. Domates - patates - kabakgiller - biber - lahana - karnabahara iki kez % 5 ve % 1 (ağırlık ölçümü yanlış yapıldığı için, yoksa ikincisi % 2,5 oranında atılacaktı) oranında kaokil uygulandı. Patlıcan ve biberlerin köklerini keserek deviren tel kurtlarına karşı uzun süre müdahale edilmedi ancak fideler devrilmeye devam edince kimi köklere sadece bölgesel (hatta zararı minimuma indirmek için noktasal) insektisit uygulandı. Şu an başta domatesler olmak üzere oldukça iyi durumda bahçe.
Domates kök araları 50 cm. Aslında oturak 50, sırık cinste 40 cm. yeterli ama yer müsait olunca sıra aralarını da geniş tutarak 110 cm. yaptım. Bu sayede ilk çapayı çapa makinesiyle yapabildim. Artık sadece damlama borusunun etrafında çıkan otlar temizleniyor, nem olmadığı için diğer yerlerde ot çıkışı çok çok az.

Domateslere destek için spiral inşaat demiri kullanıldı önceki senelerde olduğu gibi. İki demir arasında üç kök var. Dipten itibaren yaklaşık 15-20 cm. de bir sera ipi fide gövdesi arada kalacak şekilde sarılıyor demire. Resimdekiler birer kilo üzeri domates verebilen kırmızı Bulgar domatesleri. Bu yıl kendi rekorumu kırmaya niyetliyim.

Biber; tatlı ve acı biber çeşitlerini bahçenin iki ayrı köşesine diktim. Biliyorsunuz biberde tozlaşma olasılığı son derece yüksek, bir kaç km. den dahi farklı türlerle tozlaşabiliyor. Bu şekilde bari tatlı acıyı ayıralım dedik.

Forumda bolca paylaşıp dağıttığımız diğer domates çeşidi olan Blue Beauty nin kardeşi Black Beauty. Üzerindeki beyazlıklar kaolin kili.

Bakliyatlar; Karadeniz den gelen @Zekoş un barbunyası, şeker barbunya, Alman fasulye, oturak irice kuru fasulye çeşitlerimiz. Tek tük fasulyeler olmaya başladı. Ekimde kök araları 35 cm. civarı, her ocakta cinse bağlı 2-3 kök bırakıldı. Bambu ve kargılar destek yapıldı, sıraların baş - son ve ortalarına domateste kullandığımız inşaat demirlerinden koydum ve uç kısımlarından tüm destekleri yine sera ipiyle birbirine bağladım. Bu sayede hem rüzgarda devrilme riski çok azalıyor hem de kısa kargılarda uzamaya devam eden kollar ipler üzerinden devam ediyor.

Karpuz; Bradford karpuzu.. Kök araları 50 cm. İi sıra ekildi, yaklaşık 50 kök, sıra arası bir boş bırakılarak 2 m. nin üzerinde açıldı, kollar bu arada uzuyor. İki yıldır tip olarak buna benzeyen Amerikan yerlilerine ait kırmızı çekirdekli Ireniwaki karpuzunu üretmeye çalışıyorum, tohum az olduğu için ortam şartları da uygun olmayınca arada kayboluyorlar. Karpuzlarımız halen yumruk büyüklüğünde..

Bu yıl olursa bir iki petek bal yeriz, olmazsa tozlaşmaya katkısı olsun diye bahçenin uç tarafına bir kovan arı koydum. Çalışıyor keratalar, özellikle kabakgillerin üzerinde uğultu ile dolaşıyorlar.

Bulgar domates

Name:  Bulgar 2021.jpg
Views: 368
Size:  70.1 KB

Black Beauty

Name:  black beauty 2021.jpg
Views: 355
Size:  63.7 KB

Şeftali ve pembe çeri

Name:  şeftali domates 2021.jpg
Views: 373
Size:  69.7 KB