View Single Post
Eski 27-07-2021, 20:40   #533
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tabiat Tutkunu Mesajı Göster
Eklenti 720731
Eklenti 720732
Merhaba,

Kaktüsümün toprağında sararmalar (sanırım mantar) olduğu için değiştirmek istedim. Ancak aldığım "kaktüs toprağı" çok killiydi, yine de poşetinin üzerinde kaktüs toprağı yazmasına güvenip kaktüsümün toprağını değiştirdim ve suladım. Sonrasında biraz araştırma yapınca killi toprağın kaktüs için uygun olmadığına emin oldum ve bayram süresince yeni toprak da temin edemeyeceğim için toprağın kurumusı maksadıyla normalde pek yapmadığım şekilde kaktüsümü balkona, güneşin altına bıraktım. 4-5 gün sonra yeni kaktüs toprağı alıp değiştirdim.

Normalde de su verdiğim zaman kaktüsüm fotağraflardaki şekilde eğilir ertesi gün geri düzelirdi ancak şu anda yaklaşık 1 haftadır bu şekilde. Uç kısımları da hafifçe yumuşamıs gibi.

Kaktüsüm killi toprakta fazla suya maruz kaldığı için mi yoksa güneşin altında uzun süre kaldığı için mi böyle bilemiyorum.

Saygılarımla,
Öncelikle, kaktüs ve diğer sukulentleri mutlaka delikli saksılara dikmenizi öneririm... Deliksiz saksılarda yetiştirmek mümkün, ancak çok tecrübeli değilseniz suyu ayarlayamayıp çürütme riskiniz yüksek ve böyle bir riski almaya ne gerek var?
Toprakla ilgili bir sorun olduğunu pek sanmıyorum... Delikli bir saksıda aynı toprağı kullanabilirsiniz... Ankara'nın dağı bayırı da kaktüsler için son derece uygun bir toprağa sahip... Ankara'da yol kenarlarından, dağdan bayırdan kazdığım topraklarda uzun yıllar boyunca o kadar çok kaktüs yetiştirdim ki...
Bitkinizde ilk gözüme çarpan sorun, çok az güneş ışığı aldığı için cılız ve cansız büyümüş olması... O opuntia'nın yapraklarının (aslında yaprak değil daldırlar) çok daha kısa, geniş ve kalın büyümeleri gerekirdi... Muhtemelen güneş ışığına alışık olmayan haliyle birden güneşe çıkarıldığında güneşin etkisiyle ve zaten ince ve cansız olduklarından sündüler, eğildiler...
Ben olsam ilk iş olarak saksı toprağına diktiğim çubuklara iple bağlayarak bitkiyi düzeltip sabitlerdim... İkinci olarak, ilk birkaç gün yarımşar saat, sonra birer saat... şeklinde arttırarak yavaş yavaş güneşe alıştırıp tüm gün güneş alacak şekilde konumlandırırdım (bu mümkün olmuyorsa, en uzun süre en yoğun güneşi almasını sağlamalısınız)... Yeni gelişen yapraklar çok daha kısa, geniş, kalın ve sağlam olacaklardır...
Bu bitki aslında çok dayanıklıdır, yıllarca ufacık bir saksıda hiçbir ek besin almaksızın çok güzel gelişir, büyür... Yalnızca, delikli saksıya dikmeye, sık sık kazıp köklerine zarar vermemeye ve soğuktan dondurmamaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön