Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 26-07-2021, 15:47   #1484
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,892
Bu yıl yağmur - soğuk vs. sebebiyle bahçeye geç dikildi sebzeler. Domateslerin geç kalması da isabet oldu haliyle. Şimdilik sorun yok hiç birinde; bir kaç yıldır bahçemde cirit atan ve attığı ciritlerle domateslerime zarar veren mantar sporları artan hava - toprak sıcaklığıyla açılıp saçılmadan ve domateslerimi ele geçirmeden bir tur sistemik mantar ilacımı attım. Domatesle birlikte patatese de etkili olan mantara karşı kayınpederimin ektiği patatesleri de ilaçladım. Yarın iyi bakamamışsın demesin. Sistemik ilacın devamını hastalık belirtileri görülmeden ilaçlamayı düşünmüyorum. Üzerine bugün yarın kaolin kili de uygulamayı düşünüyorum. Kaolin kilini patates - kabakgillerin tamamına ve patlıcanlara da uygularım.

En öndekiler kışlık grubu; sıra artınca pancar - lahana - karnıbahar - brokoli diktik. Arkada acurlar, devamında pırasa ve börülce (börülceyi iki yıldır ekmiyorduk hastalıklarıyla baş edemiyoruz verimli olmuyor diye de hanım bu yıl ısrar etti, bakalım nasıl olacak)

Arkasında iki sıra karpuz; sıraların genişliği 100 - 110 cm. civarı. arasına çapa makinesi rahat girsin, çok ta ekip - dikmeyelim diye geniş tutuyoruz bir kaç yıldır. Karpuzu dikerken de ortadaki sırayı boş bıraktık kollar yayılabilsin diye. Kök araları 50 cm. oldu. Dikerken birer kucak kompostun içine oturttum fideleri, mis gibi oldu. Daha önce ektiklerim diktiklerimi geçerdi, bu kez ektiklerimi daha küçük gözlü viyollere koydum ve sürekli güneş altında tutarak dal budak atıp yukarı büyümeden çabuk köklenmelerini sağladım. Dolayısıyla toprağa aktarınca sorun olmadı. Karpuzlardan sonra patlıcanlar, biberler, domatesler ve en arkada da patatesler. Biberler çift çift dikildi ancak seneye sık ve tek dikeyim diyorum. Domatesler de bildiğiniz gibi 50 cm. aralı, demirlerin arasında ve etrafından sera ipi geçirildi.

Name:  26.07.2021 karpuz vs..jpg
Views: 497
Size:  50.3 KB

Bakliyat grubunda; ilk iki sırada kuru fasulye, oturak ve iri taneli, en sevdiğim... Arkasında iki sıra taze fasulye çoğunluk alman olmak üzere ayşe kadın ile birlikte. Ekim sonrası yağan yağmur nispeten çıkımı engelleyince geçen hafta ilave yaptık, damlama sulama sonrası onlar da çıkmışlar. Bundan sonra ekim - dikim yapılmaz artık, zira olası donlar ürün almanızı engeller yayla şartlarında. Fasulye bakliyat grubu içinde en erken ürün aldığımız olduğu için ekebildik. Fasulye arkasında da toplam 5 sırada iki çeşit barbunya var.

Name:  26.07.2021 bakliyat vs..jpg
Views: 496
Size:  61.8 KB

Üstte dikim resimleri olan çilekler büyüdü, tadım yapıldı, pek lezzetli. Arada tek tük kuruyan, gönülsüz büyüyenler de oldu. Solucan gübresi verecektim unuttum

Name:  26.07.2021 çilek.jpg
Views: 484
Size:  59.1 KB

Yabani otun kökü ne kadar olabilir ki demeyin.

Name:  26.07.2021 yabani ot kökü.jpg
Views: 493
Size:  76.1 KB

Bu da ailemizin yeni üyesi, o da bahçeden pek memnun değil gibi, aynı kayınpeder...

Name:  26.07.2021 kedi.jpg
Views: 490
Size:  73.0 KB

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön