View Single Post
Eski 14-07-2021, 09:44   #124
chntskn06
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-09-2020
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Dikim aralıklarınız çok sık. Ne çapa yapabilirsiniz ne gövdenin durumuna bakabilirsiniz.
Doğal olarak budamaya kıyamıyorsunuz. Öğrenme döneminde budayamama çok şey öğretiyor. Ürün alamadıkça bir şeyleri yanlış yaptığınızı kavrıyorsunuz.
Forumda yetiştirilecek her bitki için dikim sıklığı değerleri var. Onlara uyarak hatta daha seyrek başlayın. Büyüme şeklini kavradıktan sonra kendi yolunuzu çizersiniz. Bu sıklıkta dikim yaparsanız ara gübreleme kaçınılmaz. Toprak meyve durumundaki bitkiyi besleyemiyor. Meyve vermeye de zorlayamıyorsunuz zaten. (Basit düşünelim : Bitki öleceğini hissettiği zaman türünü sürdürmek kaygısıyla meyve veriyor. Aşırıya kaçmadan ölümü hissettirmek gerek. ) Bitkiyi zorlayabilmeniz için kök ve gövdenin gelişiminin iyi olması gerek. Sık dikimde gözlemlemek de çok zor.
Sulamayı denemek için farklı sulama aralığı bölgelerine aynı bitkiden dikmek yol gösterebilir.
Fasulyede meyve başlayana kadar az su, meyve başladığında arttırılmış az su. Hasat sonrası bol su şeklinde uyguluyorlar. Ben de yapabiliyor değilim ama buradan çıkarmak gereken sonuç var. Sulama ustalık işi. Bölgeye, toprağa, bitkiye vb etmenlere çok bağlı.
Önümüzdeki yıl (bu söz dizisi ölünceye kadar kullanılacaktır ) farklı sıklıkta, farklı sulama bölgelerinde, farklı çeşitler ile denemeler yaparak kendi çözümlerinize ulaşmayı denersiniz.
Kolaylıklar.
Sulama kesinlikle ustalık ve tecrübe işi tabi bu tecrübeler kişiden kişiye aktarılamıyor zira her toprağın niteliği farklı. Aslında dikim aralıklarını belirlerken hem forumdan hem birçok farklı siteden hem youtube paylaşımcılarının uygulamalarından bir kanaat edinerek belirledim. Fasülye için 8cm aralıklı deniyordu genel olarak ancak mısır faktörü yoktu sanırım. Domatesler için 60cm ben de o şekilde yaptım. Fasülye için mısırla dikiminin randımanlı olmadığı kanaatine vardım zira mısır iki hafta önceden tohumları çimlendirmeme rağmen hem yetişmedi hem fasülyeleri boğdu. Domatesler için alanın yetersiz olduğu kanaati yok bende açıkçası tabi ilerleyen zamanlardaki verimi de gösterecektir durumu. En çok sulama işi bir türlü netliğe kavuşmadı yarın gidip yeni bir formül deneyeceğim tabi dene dene bitkilerin de kafası karışıyor ama bu sene böyle olacak artık. Çapa konusunda da aslında toprağın geçirgenliği maksimum düzeyde yaparak çapalama gereğini ortadan kaldırmak istedim ve bunu başardığımı düşünüyorum zira toprakta sertleşme yok gayet gevrek elle kazabiliyorsunuz tabi dezavantajı kökler yeterince derine inemezse yan yatmalar daha kolay oluyor. Tabi şunu da itiraf etmek isterim ki kayınvalidenin de diktiği bazı bitkiler var ben ne kadar kök gelişimi ve meyve tutumu için sulamanın az olması gerektiğini ifade etsem de pek tecrübeleri olmamasına rağmen çok sulama yönünde beni teşvik edip tereddüte sürüklediler

chntskn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön