Bakliyat = baklagil; fasulye - barbunya vs.
Sarımsak için ekim zamanı kış başı gibi olacaktı, şimdi ekerseniz taze yersiniz, ama çimlenmesi lazımdı, toprağı çapalayıp üç parmağınızın arasına alarak girdiği kadar iteleyecektiniz toprağa, tabi süğen = filizlenen kısmı üste bakacak şekilde.
Sulamada genel kanı; toprağı sıktığında (alt kısmı, yüzeyi değil) top kalmıyorsa sula. Tabi bilimsel olarak bir kök ne kadar ister, sizin damlama saatte ne kadar su verir delik başına hesap kitap zor iş. Son gördüğüm; forumumuzdaki arkadaşlar az az sık sık der, ancak o zaman da derin kökler nasıl oluşacak bilemedim. Kendi adıma sezonda üç günde bir birer saat açıyorum. Domateste su çok olursa bitki sürekli dal budak atacak meyve yapmayı ve kök geliştirmeyi aklına getirmeyecektir.
Bahçeye bakınca ilk hallerimi görüyorum sizin bahçede; bahçenin her alanını kullanmaya çalışan, olabildiğince ürün almak için sık ve çok ekim-dikim yapan, budamaya korkan-üzülen. Ama resimden bakınca bile domatesleriniz insanın içini sıkmıyor mu; sanki oturak domates gibiler; daha büyüyünce her dal bağımsızlığını ilan ederek dört bir tarafa yatacak.
Mısır ve fasulyelerin arasına giren yolunu şaşıracak, gökyüzünü göremeyecek.
Yazdıklarıma bakıp ta halen matah bi şey yaptığımı sanmayın

İlk sırık domates ektiğim yıllarda başıma gelenleri, bakliyatlardan çektiklerimi bahçeme gidip bi okuyun, çoğunu paylaştım çünkü. Hele bi sezon domatesler öyle kontrolden çıkmıştı ki, benzin döküp hepsini yakasım gelmişti. Zaman en büyük yardımcı, tabi boş geçirilmezse. Kolaylıklar dilerim.